Order före 12 skickas samma dag

 Experter på bränsle- & elsystem

 Stort eget lager

 

Tillverkning av professionell Mil-Spec/Motorsport Kabelhärvor

 
 
Elektroner

Att få elektriska signaler från punkt A till punkt B är ganska enket... Lägg en bit koppartråd mellan A och B och jobbet är klart. Men ett århundrade av utveckling har gett oss ökad specialisering inom ledningar, anslutningsenheter och allt däremellan punkt A och B. "Mil-Spec" eller militärspecifikation, har blivit ett populärt ord i motorsport kretsar vid konstruktion av kabelhärvor. På senare tid har motorsport industrin utvecklat sina egna specialiserade kontakter men är fortfarande till stor del konstruerade av flyg- och rymdkomponenter.

"Race-Spec" är kanske det nya populära ordet .... Förmodligen inte med de biljoner dollar som spenderas på drönare, F22 och kommersiella flygplan.

Detta är inte en definitiv guide för att bygga kabelhärvor. Det ger dig ett perspektiv på vad motorsportkablage är och vad för material och processer som används. Man kan även bygga kablage med olika grad av motorsport proffesionelitet. Från original bil el, mellanklass som ofta kallas club-man och fullt proffesionellt Rece-Spec.
 
Tillverkning av OEM-kabeldragning
 

I ena änden av skalan finns ledningar för OEM-fordon, som på din nya personbil eller lastbil, där kostnaderna är av största vikt och garantier erbjuds i många år och mil. Bilden ovan är en produktionsbil kabelhärva i GXL- och TXL-kablar.


Dessa fordon och deras myriader av upp till sextio databoxar, kontakter, sensorer, reläer och strömbrytare testas i åratal i extrema temperaturer, fukt, vibrationer och elektriska störningar. Det finns inga mil-spec kontakter med metall hölje, ingen flygplansnajning eller koncentrisk vridning och inga epoxierade eller limkrympade anslutningar... Endast plastkontakter och vanlig GXL och TXL kopparkabel utan silver, tenn eller nickel plätering. Gissa vad, de fungerar bra ändå... även med ökad komplexitet med åren. En typisk medelstor bil har cirka 20-35 kg kablar.

Kort sagt, kablar och kontakter i bilkvalitet har en ganska bra meritlista. Inte glamoröst, men i affärs och ekonomi synpunkt mycket bra.
 
Kablar för flyg och rymd

 

Airbus 380: Med 530 km ledningar, kablar och ledningsnät genom hela flygplanet. Med mer än 100000 ledningar och 40300 kontakter som utför 1150 separata funktioner har Airbus A380 det mest komplexa elektriska system som Airbus någonsin hade konstruerat. Gennerelt ingen concentic tvinning, ingen DR-25, ingen RT-125 epoxi när det gäller kablage inne i flygplanskroppen. Kablage som utsätts för hårdare påfrestningar som är monterade på tex landställ är skyddade med DR-25 och helt tätade.

You Tube Video .
 
 
Motorsport ledningar ... Race-Spec


 

Detta har utvecklats från flygplan och militära specifikationer där låg vikt och tillförlitlighet är av största vikt. I och med att motorsport utvecklades till en allt mer sofistikerad och dyr professionell strävan har specifika motorsportkontakter utvecklats som är ännu lättare och mindre än deras motsvarigheter inom flygindustrin. Dessa produkter behöver inte uppfylla kraven på oem-produktionstest ... De måste bara vara pålitliga i en tävlingsmiljö som inte är densamma som att frysa i Sibirien eller studsa på landsbygdens vägar i din F150-pickup i årtionden.

Typ av allvar på ett Darth Vader, gummifetischt sätt. Bondage och latex i helvete av en motorbåge. Ovan finns krympkängor som tätar cirkulära kontaktdon och skyddskrympkabel DR-25.
Allt som kan sakta ner dig är fienden ... vikten på ledningarna, kontakternas vikt och någon form av direkt fel, eller värre, intermittent fel, vilket är svårare att isolera. Det är därför F1 kanske använder en liten 30 gauge tråd eller varför den nya McLaren MP4-12C gick till ytterligheter när det gäller att specificera sexkantig aluminiumtråd för att spara både utrymme och vikt.

Inom motorsportelektronik är Mil-Spec cirkulära kontaktdon normen, fulla av alla slags knep som töjningsreducerande serviceöglor och koncentrisk vridning för flexibilitet och mer kompakta ledningsnät. Pålitlighet vid 30 000 fot eller att flyga vid Nurburgring... det är samma sak... ja, ungefär samma sak. Mil-Spec ... Race-Spec ... Autosport.

 
Service slingor  


"Service Loops" används på Mil-Spec / Deutsch Autosport-cirkulära kontakter för trådstorlekar 16 AWG till 30 AWG. Syftet är att tillhandahålla dragavlastning för trådanslutningen och att tillhandahålla en överskottslängd för reparationsändamål. Det är inte en flygplanprocedur i sig och används mestadels i militära applikationer och motorsportapplikationer.

Beroende på din planering kan dessa utföras först eller sist. Kablarna måste vara lösa så det går att installera dem i kontakterna när många kablar används. I allmänhet är det lättare att arbeta från kontakten utåt snarare än med att alla kablar går ihop vid kontakten som visas ovan... att planera allt detta är klurigt.

I vilket fall som helst måste extra trådlängd planeras in med koncentrisk vridning, serviceöglor och böjningar i den installerade kabelhärvan (längre radie på utsidan av böjningen). PDF om Service Loops.
 
Looping-verktyg och procedur
 


Processen är att krympa och sätta in ledningarna i kontakten antingen separat eller två åt gången. Använd ett Service loop verktyg för att bilda en slinga av kablarna. Du kan slipa ner och modifiera en liten skruvmejsel för att göra ett loopningsverktyg.
Länk till verktyg som BJP Race säljer


På cirkulära kontakter rekommenderas att börja i mitten och arbeta utåt om numreringssystemet körs medurs eller moturs. För rektangulära eller cirkulära kontakter som identifieras i rader rekommenderas att arbeta rad för rad. Slingorna ska vara vända inåt. Slingorna måste vara förskjutna för att minimera eventuell ökning av kabeldiametern. När slingan är klar ska alla slingor vända inåt för att ge ett snyggt utseende och för att säkerställa att ledningarna inte är fastklämda eller skadade om en adapter eller bakkåpa används.

Om din kontakt redan är avslutad och ledningarna krymper med DR-25 blir det lite svårare eftersom du måste trycka tillbaka kontakten för att böja ledningarna. Du kan behöva skära av selen DR-25 för att frigöra ledningarna.

Allt detta är lite styvt att brottas med, så det är lite intressant att hålla i ledningsnätet, kontakten och slingverktyget samtidigt. Tänk i förväg. En specialkopplingsarmatur (bäst) eller ett skruvstycke med aluminiumbackar kan användas för att hålla kontakten.
 

Kontaktdonet ovan har koncentrisk vridning av kablarna, service (dragavlastning) öglor vid kontakten, najning och Kynar klar krympslang för att hålla ledningarna tätt ihop nära kontakten. Kapton-tejp täcker ledningarna och serviceöglorna vid kontakten för att skydda dem från krympningen av krymp boot och RT125-epoxi.

DR25 kan avslutas med en kort längd med Raychem SCL-limfodrad värmekrympning. Med ledningarna täckta av DR-25, SCL, Kapton-tejp och RT125-förseglad bagageutrymme kommer selen att skyddas från miljön och från nötning.

Här är platt flätad snörtejp motlindad för att hålla de koncentriska snodda trådarna på plats. Något att tänka på: Sattes serviceslingorna först eller sist? Generellt först och arbeta utåt.Riktlinje för koncentrisk vridning .
 

Här har en Deutsch Autosport-kontakt sina kablar insvepta i Kapton-tejp för att förhindra att limet från krympslang eller epoxi fastnar i kablarna. Tejpen tillåter reparationer vid ett senare tillfälle. När limet eller epoxin har härdat fäster det i kontaktdonet, DR-25-krympslangen och allt under det. Raychem-boot på bilden krymper vid cirka 280 grader C och har inget inbyggt lim. Resintech RT-125 Epoxi rekomenderas för tätning. 

Du använder speciella munstycken på din värmepistol för att fokusera krympningen av dessa Raychem boots. Du kan inte krympa booten på en gång, generellt fokuserar du på mitten och sedan på ändarna. Genom att krympa mittpunkten först kan du sedan tillföra Resintech RT125-epoxi för täthet och sedan krympa ändarna. Torka av överflödig epoxi med alkohol.

Det finns en video om detta med TE Connectivity S1125-epoxi längre ner på sidan som visar stegen i denna process.
 


Kaptontape med låg statisk kapacitet finns vanligtvis i bredderna 1/4, 3/8 "och 1/2". Silikonlimet lämnar inga rester. Den är bärnstensfärgad. Den används också för att skydda cirkulära Deutsch Autosport-kontakter under arbetet med kabelhärvan. Kapton tejpen är även mycket värmetålig och kan användas när kablarna behöver extra skydd.
Kaptontejp kan köpas hos BJP Race här.
 
 
Motorsport ledningar ... Race-Spec
 

Cirkulära kontaktdon, limkrympade hylsor, Raychem DR-25 krympte över koncentriska lindade silverpläterade Raychem Spec 55 XLETFE-ledningar och naturligtvis de nödvändiga gula krymprörsetiketterna täckta av Raychem RT-375 klar krympslang. Cosworth Pectel SQ6M ECU . Mil-Spec utvecklades till Race-Spec.

 
Wicked Wicking


Om du tvivlar på behovet av epoxi- eller krympslang med lim i ändarna, ger bilden ovan grafiska bevis för korrosion som rör sig genom hålrummen mellan koppartrådarna. Krav på täthet är beroende på vad härvan utsätts för och hur lång livslängd den är tänkt att ha. Används härvan där korrosiva vätskor kan förekomma, vintertid och liknande är helt tätad härva att föredra. Med limfodrad eller epoxibaserad tätningsschema kan vi hålla korrosion ur ledningsnätet.

OEM-sele använder silikontätningar på termoplastkontakter för att lösa dessa problem. Varje spalt i selen kan ge en väg till inre korrosion.
 
Tätning med epoxi 


Tätning av krymp boots och hylsor som inte har självhäftande smältlim kan göras med specialiserade epoxier i två delar. Slipa den inre ytan och applicera epoxin på kontakten och kabeln innan värmekrympningsoperationen. Epoxi appliceras inte på insidan av värmekrympningen. Här är kontakten förseglad till kabeln med V25 Deray tunnväggskrymprör (2: 1) och förseglad med epoxi.

 
Resintech RT125 Epoxi

  

Den föredragna epoxin för tätning av kabelhärvor är Resintech RT125 . Det är en tvådelad halvflexibel epoxi som blandas 50/50. Du kan köpa RT125 och en 3M mixerpistol för applikatorer från Prowire. Dessa är 50 ml standardpatroner. Observera att de har en hållbarhetstid. Om du använder detta tillsammans med icke-självhäftande fodrade stövlar, fyll inte stöveln med epoxi, annars får du en riktig röra. Försegla endast ändarna i taget. Var beredd att rengöra med en ren trasa och alkohol eftersom epoxin hårdnar mycket senare än de självhäftande stövlarna.

Om bagageutrymmets ingångar och utgångar är enstaka runda diametrar kan antingen självhäftande eller icke självhäftande fodrade stövlar användas. Om det inte är självhäftande, täta sedan utgångarna med RT125, en utgång i taget, och torka bort överskottet. Sprutor används för mer känslig tätning av mindre delar.
 

Här har vi förseglat flera grenar under Raychem-kängan med Resintech RT125 och krympt kängan över epoxin. Det är en bra idé att använda en extra dragavlastning med en strap där flera kablar går ut i samma gren.
 
Resintech RT125 3M blandpistol
 
 

3M EX-PLUS-II-APPLIKATOR för Resintech RT125 . Detta gör appliceringen av epoxin mycket mindre rörig. Cirka 500kr från BJP Race ... bra spenderade pengar. Du slänger blandningsmunstyckena efter varje applicering eftersom RT125 börjar härda ganska snabbt. Du bör låta den applicerade utrymmet och RT125 härda eftersom det kan bli lite rörigt innan du går till nästa förseglingspunkt. Att hänga upp härvan så att RT-125 inte flyter "ner" från fogen är en bra idé.

  
Epoxysprutor 3cc och Epoxinålar 15 ga 
     
Vid arbete med mindre härvor kan vanlig engångs plastspruta vara bra. used with 15 gauge Luer Lock stainless steel 1.5" needle blunts to dispense harness epoxy. These are inexpensive one time use items...For example, a box of 200 syringes from Ace Surgical Supply runs about $24.00.

A wide variety of syringes and dispensing nozzles can be purchased from Prowire USA.

TE Connectivity S1125


Även S1125 lim används för att täta DR-25 och Raychem Boots på samma sätt som Resintech RT125. Denna video visar rätt procedur för tätning och testning av limning på DR-25 och gjutna boots. S1125 är dyrare än RT125. Arbetssätt är desamma för båda. Här förseglas en icke-självhäftande boot (krymphylsa) i båda ändar.

 
Motorsportkablar

Panavise 350 Motorsort WiringVise kan användas för att hålla föremål från ecus till naken tråd genom att bara vända de gummerade käkarna runt. Generellt, om du gör koncentrisk vridning, måste du hålla förbindningen vid båda ändarna för att göra successiva lager. Att hålla förbindningen vid båda ändarna ger dig möjlighet att vrida utgående ledningar.

Panavise 350 används mycket inom motorsport-wiring och är fast fäst på en produktionswiring-bänk. Den lilla cirkulära brickan runt basen kan visa sig vara användbar för att hålla pins och kontakter.

Att ha en kant runt din produktionsbänk håller delar från att göra en dykning. Att leta efter en 22ga-kontakt på golvet och sedan rulla din stol över den eller trampa på den är inte en rekommenderad träningsrutin.


 
Inexpensive vises for holding motorsport wiring harnesses and connectors. The SE 8436MVC 3" Universal Table Vise on the left above has slip on soft rubber pleated jaws.

The vacuum base Panavise Model 381 on the right we modified with two  4" x 1" x .25" steel plates replacing the Panavise plasic jaws and added a set of  4" NO-M.A.R PlastiXrevolutionmagnetic polymer magnetic jaws. This gives us a 1/2" to 1"diameter grip on wiring harnesses.
 

 
Here we are holding an Autosport AS16  26 position connector for socket insertion and service loop forming. Any circular connector clamping diameter beyond 1" and up to 1.250" you will have to fabricate a new lead screw with a 7/16" x 14 x 5" socket head cap screw and drill / insert a 1/4" handle. Use the 350 Vise for larger widths. In gereral, you should wrap Kapton tape around circular Autosport Connectors to keep from scratching the anodized surface.

Both vises come with soft jaws. Invaluable when holding harnesses for concentric twisting, forming service loops, or pin/ socket insertion. Available from many sources. The SE8436MVC can mount to the table's edge and the Panavise can be moved around and fixed in place if the surface is non-porous.

These are not heavy duty items. Holding wiring harnesses is certainly light duty. We use all three shown. Daniels Mfg has a $750.00 vise for circular connector assembly.

 
 
Foam Swabs
 
Chemtronics Coventry Sealed Foam 48040 Swabs are perfect for dealing with harness epoxy as you don't have to mess with the fuzzies in common cotton swabs. Available in packs of 500 for about $0.12 each. We use all sorts of potting compounds beyond the harness specific RT125 and have found these to be the best way to clean and manipulate the goo.
 
Raychem Boots
 

Den omfattande guiden är Raychem Heat Shrink Products . Det kan dock bli lite förvirrande och i allmänhet kommer du att använda System 25-specifikationer för din kabeldragning och anslutningstätning. Till exempel på en Pectel SQ6M med tre Autosport-kontakter kan vi använda en 90 graders boot med lim. 222K152-25 / 225-0. / 225 hänvisar till fabriksmonterat lim, och "25" är det bagagematerial som används i system 25-applikationer.

Oavsett om du använder självhäftande fodrade stövlar eller förseglar dem i ändarna med RT125 Epoxy använder du cirka 480F eller 280C med din värmepistol med en platt bladspets.

Det finns en nyare "25L" beteckning för en lättare bagageutrymme, som inte anges i litteraturen.

Med Ideal 46-204 Elite Plus Heat Gun använder du 46-955 Overlap Adapter för att krympa stövlarna.

Micro Molded Boots

Instalite Molded Boots
 
Raychem Instalite

30% Lighter and shrink must faster than standard Raychem boots. Instalite Molded Boots.
 
Raychem boots på Deutsch DTM06_xS_E007 Connectors.

För att tillföra extra tätning och dragavlastning, antingen Raychem molded shapes(boots), eller krympslang med lim som exempelvis ATUM (3-1 eller 4-1 krymp förhållande) kan användas på Deutsch DTM Kontakter. "Lip diagonal" dimensionen angedd i tum här över låter dig välja rätt dimension på krymp boot eller krympslang.
 
  Cable Ties

 


Plast buntband tror många är oseriöst. Faktum är att det är mycket vanligt både inom flyg och motorsport. Dessa används flitigt inom Formel 1. Buntbanden som vi sett i F1 har alltid haft märkningen T&B (Thomas & Betts)

En av de bästa kabelbuntbanden är Thomas & Betts Ty-Raps med en låsmekanism i rostfritt stål. Metallåsflikar är ett NASA-krav (NASA-STD-8739.4 [7.3.4])

Ett alternativ är Panduit Contour-Ty (höger bild). Normalt använder du svarta nylonbuntband ... se till att de är UV-stabiliserade och är du seriös så köper du bara märkesnamn som Panduit, Thomas & Betts Ty-Rap eller Hellerman Tyton. Det finns många tillverkare av buntband som kan hålla måttet. Men det är inte alla som har samma kvalité så flyg och F1 vågar lita på dem.
 

PEEK buntband!


PEEK-kabelbindare är uppskattade till cirka 240 grader C ... långt, långt utöver normala nylonband (185 grader F). De kostar exempelvis 75kr ex moms per styck! för ett buntband som väger 2 gram. I viss industri såsom oljeborrning är det dock det endaste som används i för specifika applikationer.

 
MIL-W-22759 / 32-35 och MIL-W-22759 / 41-46 eller Raychem "Spec 55" Primärtråd (Race-Spec)
 Raychem Spec 55-tråd har blivit defactostandarden för motorsportkablar. "Spec 55" är ett varumärke som tillhör Tyco Electronics. Den faktiska beteckningen är MIL-W-22759 / 32-35 och 41-44. MIL-W-22759/44 är det vanliga valet av tråd med silverpläterade kopparstativ. Silverpläterade koppar (SPC) -strängar har en högre temperaturbetyg än Tinned-koppar (TC) -strängar.

Spec 55 Enväggig eller "interconnect" -tråd bär beteckningen 55A011-xx-xx. Spec 55-kabel med dubbla väggar eller "flygram" har beteckningen 55A081-xx-xx.

"XLETFE" -isolering avser tvärbunden ETFE-polymer (Tefzel) som ger ökad nötningsbeständighet över Tefzel-isolering. Konstruktion med dubbla väggar används ofta i flygplan. ETFE beskrivs som en "modifierad tvärbunden strålningspolymer".
 
SpecificationInsulationConductorAWG RangeTempVoltageWall Type/ThicknessM27500 Symbol
MIL-W-22759/32XLETFETC30-12150C600Single .006"SB
MIL-W-22759/33XLETFESPHSCA30-20200C600Single .006"SC
MIL-W-22759/34XLETFETC24-00150C600Double .010"SD
MIL-W-22759/35XLETFESPHSCA26-20200C600Double .010"SE
MIL-W-22759/41XLETFENPC26-00200C600Double .010"SM 
MIL-W-22759/42XLETFENPHSCA26-20200C600Double .010"SN
MIL-W-22759/43XLETFESPC26-00200C600Double .010"SP
MIL-W-22759/44XLETFESPC28-12200C600Single .006"SR
Dubbelvägg (normal vikt) "Spec 55" kommer att ha ett inre skikt i en kontrasterande färg (blå) för att indikera när tråden har blivit nickad, slipad eller skuren.

TC hänvisar till Tennpläterad koppar. SPHSCA hänvisar till silverpläterad höghållfast kopparlegering. NPC avser förnicklad koppar. NPHSCA hänvisar till nickelpläterad höghållfast kopparlegering. Obs: 24-30 AWG bör använda SPHSCA-ledare

Nickel har en högre smältpunkt än silver men detta har liten betydelse i ledningssystem för motorsport.

 
Alternativ till MIL-W-22759/44 "Spec 55" Race-Spec Primärtråd
 

En billigare och mer allmänt tillgänglig ledning är enkelväggigt tennpläterad (TC) kopparsträngsladdning MIL-W-22759/16 eller den tunnare väggen 22759/32. Man kan argumentera för att silver har en bättre konduktivitet och högre temperaturbetyg än tennplätering ... men båda erbjuder ökat skydd mot korrosion över nakna koppartrådar.
 
SpecifikationIsoleringDirigentAWG-intervallTempSpänningVäggM27500-symbol
MIL-W-22759/16TEFZELTC24-00150C600.011 "TE
MIL-W-22759/32XLETFETC30-12150C600.006 "SC

Den största fördelen med Spec 55, MIL-W-22759/44 och MIL-W-22759/32, jämfört med alternativet MIL-W-22759/16 är att den är "hårdare" dvs den har bättre nötningsegenskaper på grund av dess bestrålade jacka. Detta är mindre bekymmer om selen är mantlad i DR-25 värmekrympning, vilket är en vanlig motorsportpraxis. Kort sagt är det ett acceptabelt alternativ till den dyrare 22759/44 försilvrad tråd.

I 20 AWG väger den 5,18 pund / 1000 fot i motsats till Spec 55 20 AWG som väger 4,3 pund / 1000 fot. Den har också en större diameter i 20 AWG .060 "kontra .050" för Spec 55-ledningen.

Ett tunnare och lite hårdare isoleringsalternativ till / 44-ledningen är MIL-W-22759/32 och sparar några tusendels i diameter och vikt ... Det är samma pris som / 16-ledningen. Båda är tennpläterade koppar ("TC").Tillgänglig från ProwireUSA . En tunnare hårdare tråd i variationerna 22759/44 och 22759/32.

Wire är verkligen den billigaste delen av ekvationen. Det är arbetet dumt. Vi använder / 32wire för våra selar.

Ett råd : När du lagrar på 22/20/18/16 mätledningar, var försiktig så att de olika mätarna är fysiskt åtskilda eftersom det är lätt att ta tag i, säg, någon 20ga (22759 / 32-20-xx) tråd när du installerar verkligen 22ga (22759 / 32-22-xx) tråd. Det här misstaget gör det intressant när du installerar terminalerna.

Anmärkning: Tefzel är etylen-tetrafluoroeten (ETFE)
 
Mått 22759 / 32- Kabel 
Wire dimensions for both the conductor and the insulation must be known when you are choosing the terminal and seal for a particular connector. Often you will order a connector and seal only to find the terminal is the wrong size for the wire and insulation and or the seal supplied with the connector does not seal the wire. The conductor is expressed in mm2 and the wire insulation diameter is expressed in mm. Metri-Pack 280 Series Injector / Sensor connector example above.
 
 
 
Bosch EV6/14 Injector Connectors and Seals
 
Delphi USCAR EV6/14 Bosch Injector connectors (15497399 or 15419715-B) and secondary lock (15423278 Blue) are often delivered with Green or Blue Delphi Cable Seals. At RB Racing we use 22AWG injector wires and the Green Seals do not seal the 22759/32-22 wire. We use White Delphi Cable Seals 15366021.  Delphi Global Terminal 22-20 AWG 12191818.

Prowireusa carries genuine Delphi EV6-USCAR6 connectors, terminals and seals...These are easier to use than the commonly sold ones with a red push to lock component.

PDF giving Delphi GT150 and GT280 cavity seal dimensions and colors.

Amperage Ratings Mil-Spec 22759/16/32 Wire


 
The above chart gives a general amperage rating for the mil-spec 22759/16 and 22759/32 wires. In reality, it gets a little more complicated than this as wires have resistance and the longer they are the less capacity they have, and the greater the voltage drop. In a motorsports wiring harness the wires will be enclosed in DR25, twisted together, and not in free air, so there will be more heat, which further degrades their capacity.

The chart is based on maximum length to maintain a 5% VDc drop. For a more complete explanation on temperature rise in harnesses view this pdf.

In automotive use with longer runs here are safe recommendations:
Battery Positive Direct 10AWG
Battery Negative Direct 10AWG
Other Battery Positive 14AWG
Fuel Pump Positive 14AWG
Radiator Fan 14AWG
Switched Ingition 20AWG
12V 5A Fused 20AWG
Tach Output 20AWG
Sensors 20 AWG
Injectors 20AWG

For motorcycle use where the runs are very short we use 14/18/16/20/22AWG

To see what the effects of length have on your wire AWG choice visit this calculatorwhich gives you your end voltages and maximum lengths. We suggest you use the 2% drop figure mentioned in choosing your wire sizes.
Prowire USA Custom Mil-Spec 22759 Wire Striping

In case you wondered how mil-spec wires are color coded with up to 100 combinations of base colors and stripes here's a link to Prowire USA's mil-spec wire striping machinein action which can print up to three stripes simultaneously as well as alpha/numeric, hash marking, band marking, longitude striping and dotting. Complex expensive puppy.

Identifying wires in your harness is easier with colors and stripes. Spec55 Wire color codes. There are ten basic wire colors. Add the stripes and there are 100 combinations.
 
Mil-Spec Wire
 
Mil-Spec Modular Rack System:Sneak peak of a new product recently released and available for sale. Stackable modular racking system for Mil-Spec wire, cable and DR-25 heat shrink. Available in different color options as well a raw so you can paint yourself. Shown here is the powder coated blue option. This rack, as shown, will hold 55 spools of Mil-Spec wire as well as 6 large spools of DR-25 tubing. ProWire has several new variations of these racks.

All 3 cabinets bolted together are about 70" tall by 28" wide and 24" deep on the tubing cabinet.

This cabinet assembly would be $749.99 for all 3 pieces. This rack will hold full rolls of 1/2" to 3/4" tubing on the bottom section (19" diameter rolls). The Middle and top sections are stackable. On those Prowire has: 2 row (20 spool) and 3 row (30 Spools) cabinets available. The unit, as pictured, stands 70 1/4" tall and is 28 1/4" wide and weighs in at 112 lbs bare.

This is the best way to keep your sanity and reduce clutter. Go vertical and save time and space. Time is money.
        
Prowire USA offers quantity discounts as well as wholesale discounts. Private labeling with custom colors also available. Contact Prowire USA to for information on how to order.
 
 
Cutting Mil-Spec 22759/16/32 Wire...Rennsteig Cutter

 
 
If you've cut thousands of wires with regular blade type cutters from Ideal, Snap-On, and others you know there must be a better way so the twisted strands stay round instead of being flattened or mushed out a bit.

The answer is the Rennsteig 8000 1001 3 RT Miniature wire cutter and strand trimming tool (Flush Cut). It cuts wires from AWG 26 to 16 according to aerospace standard AS6173/1.

Cuts down on your frustration and makes a cleaner, rounder cut. A bit more expensive than less effective name brand cutters but it's the only one we'll use.

Twisted Pairs: Protection From EMI Interference 

Hur tar du bort skärmad kabel för en lödhylsa? ... Det finns alltid ett verktyg. Den perfekta 45-402 ringklämman.

Vevaxelsensorer, kamaxelsensorer, RS 232 och annan kommunikation bör använda tvinnat par, skärmad, ledningar. 20 eller 22 AWG är typiskt för tvinnade sensorer och kommunikation. Vi använder 22 gauge avskärmade Tefzel-kabeltrådar   för våra två vevpositionssensorer och tre tråds hall-effekt-sensorer.

Vridning av trådarna minskar magnetiskt inducerad störning. Att tvinga ihop ledningarna minskar slingområdet och därmed den inducerade spänningen. Eftersom strömmarna flyter i minimala slingområden minskas magnetfältgenerering. Bra idé att undvika signalproblem på grund av bullriga tändningar, spolar etc.

 

Observera att den vanliga modellen 45-402 levereras med ett blad och används på 20-24AWG M27500 SB-kabel.
 

Jordning av den avskärmade kabeln åstadkommes med hjälp av dedikerade lödskarvar. Avsnitt 8-3 i Tyco Electronics (te.com) huvudkabel och kabel 27.9Mb-katalog listar dessa lödskarvar. De finns med eller utan ledningar. Vi jordade våra skärmade trådjackor direkt på SQ6M ecu.

Procedurer definieras för jordning av de skärmade ledningarna. Bästa praxis är att du lämnar skärmen öppen på sensorsidan för att skärmen ska vara effektiv. Om denna sida är jordad på något sätt fungerar inte skölden. Skärmade kulor är bundna till en enda markpunkt på ECU-sidan. 
Video : Installera lödhylsor

 
Var kan man köpa förnödenheter 

BJP Race AB är en utmärkt källa för dina kabelförsörjningar för dig, eftersom de lagerför allt du behöver och säljer i små mängder. Det är ett bra ställe att plocka upp din MIL-W-22759/32 ledning och förbrukningsmaterial.BJP Race har lång erfarenhet av att bygga ledningsnät och har endast de bästa och konkurrensbevisade delarna. Snabb service och utmärkta priser.


 
Kontaktdon 


Deutsch Autosport: Speciellt utformad för motorsport. Lättviktig. Dyr. Kräver Mil-Spec krympnings- och strippningsverktyg. Detta är Cosworth Pectel SQ6M som vi använder på våra ORCA motor turboladdade Harleys . Färgbanden betecknar anslutningsskalens nyckel. De vänstra och högra kontakterna är 26 stift 20 med olika spårplatser så att du inte kan blanda ihop dem. Mittkontakten är en 55-stifts 22 gauge-kontakt. Figur om att spendera cirka $ 400,00 för tillhörande kontakter, uttag och insättningsverktyg för SQ6M. 107 stift totalt.
 

Metallskal smälter inte som plast. Högre motorsportapplikationer använder alla Autosport ECU-kontakter ... Pectel, McLaren, Magnetti-Marelli och Bosch. Vi modellerar SQ6M med Autosport-kontakterna för användning i våra kopplingsscheman.
 
Ett enkelt sätt att göra layoutplanering för tråd- och värmekrymplängder, där selen gör några varv, är att använda elektrisk ledning som kan böjas i form. Här räknar vi ut längderna där de tre SQ6M-kontakterna kommer ut ur de tre 222K-152-25-0 stövlarna och går till nästa boot, en Raychem 202A153-25-0.

8AWG fungerar bra. Här använde vi lite 4AWG. Det fungerade till 16 ", 19" och 22 ". Därifrån drar vi överlappningen från stövlarna för att få DR-25-längderna. Vi fudger trådlängder i båda ändarna för att möjliggöra koncentrisk vridning.
 
           

 
Vi modellerar de olika Deutsch Autosport-kontakterna som vi använder i våra selar. Dyra djävlar, men de smälter inte och använder Raychem-läppstövlar förseglade med Resintech RT125.
 

Pectel MQ12-styrenhet. Samma som används av Aston Martin, Lotus, Nissan Nismo GTR och i World Superbike. Fullständiga Autosport-kontakter. Om du undrar hur snabbt den här styrenheten kan bearbeta saker har den en MPC5200-processor som levererar 760 miljoner MIPS (instruktioner per sekund) för att hålla reda på alla dina ingångar. Fyra autosportkontakter.
 
Vad är mellan Autosport och DTM-kontakter? ... Deutsch 369-seriekontakter

     
Deutsch 369 Series Connectorscome in 3, 6 or 9 pin variations. These are rated at 175 Celsius or about 50 degrees Celsius higher than Deutsch DT or DTM Connectors. They are also IP67 rated. Made of high temperature PEI/PEEK materials with Flurosilicone seals, they are about 5 times more expensive than DTM connectors. Designed for aerospace they use #22 Contacts 26-22 AWG and #20 Contacts 24-20 AWG.

Just the ticket for motorsports wiring with its high heat, weight, space, and harsh environment requirements. Less expensive than Deutsch Autosport mw metal variations. Where exposure and corrosion is an issue PEI/PEEK can over an advantage over anodized aluminum.
 

 This video explains the 369 Connectorfeatures

 
 

The 369 Series are really small parts. Above left is an oversize model of the Deutsch three pin 369 Receptacle. Above right is an actual size model of the 3 pin Receptacle. The actual part is .389" Width by .752" Length...Smaller than a comparable Autosport Connector.  Nice items for  motorsports wiring with FBW (6 wire) and other sensors which use 22 Gauge wires where heat, space, and packaging issues are at a premium. Pins / Sockets for these are in two sizes: 22 (26-22 AWG) and 20 (24-20 AWG).

We use these in conjunction with Black DTM connectors, with the DTM connectors being used with larger 20/18/16 gauge wires.
 

Where to Buy Deutsch Connectors & Mating DT/DTM Raychem Boots

 
 
Deutsch DT, DTM and DTP Sealed thermoplastic connectors are the cost effective motorsport standard...A step above the ubiquitous Weatherpack connectors.Used by all motorsport wiring professionals in Mil-Spec and Race-Spec Motorsport wiring.

The best place to buy these is the Deutsch Connector Store. With 100 rated mating cycles and precise pins and sockets these are the next step below the all metal Autosport Connectors which are way, way, more expensive. Its best to buy these from someone who can provide a complete solution in both parts and tooling. Fast shipment and excellent prices. One thing you might consider as these will not corrode as can happen with the more expensive Autosport Connectors. Connectors and the Rayhem Boots are available for purchase from Prowire USA.
 

 
  Using the Raychem boots is the cleanest most durable method of sealing DT/DTM Connectors. Raychem ATUM works well with its high shrink ratio but will degrade faster under high heat conditions. Using the proper boot and sealing it with RT125 is the preferred solution. Things stay sealed and no seeping adhesive from overheating the ATUM in fabrication or use. Rock solid.

If you get confused by all the Deutsch Suffixes in the part numbering scheme check out this page done by LADD.Deutsch DTM


Deutsch DTM-serien : Förslutna termoplastkontakter utformade för tuffa miljöer som motorrum. Rimligt prissatt. De är tillgängliga från många källor och erbjuder vattentäta silikontätningar som också fungerar som en dragavlastning. Finns i 2, 3, 4, 6, 8 och 12-poliga kontakter med storlek 20-kontakter för AWG 16 till 24 gage-tråd. Antingen massiva stift och uttag eller krympade stift och uttag kan användas. Massiva stift är krympt och är lättast att arbeta med. Under inga omständigheter bör stiften och uttagen lödas. Flera trådstorlek nr 20 kontakter med 7,5 A-klassning.
 
   
Bilden ovan är 2, 3 och 4-poliga DTM-kontakter med krympkortsadaptern (tillval E007). Det finns alla slags suffix för DTM-kontakterna och medan du kanske specificerar ett visst alternativ, dvs som krympkängan ... Det kanske inte finns i kontakten. Vi föreslår att du först tittar på den här interaktiva produktguiden .
 
.DXF-filer Deutsch DTM-kontakter

För våra CAD-kabelnätsteckningar konstruerar vi .dxf-modeller av dessa Grey Deutsch DTM-kontakter i en skala 1: 1. Det finns nedladdningsbara filformat för Autocad R14 .dxf. I Firefox-webbläsaren väljer du "File, Save Page As" och öppnar i ditt CAD-program. De kan färgas liksom den grå tvåpinniga DTM ovan.

Alternativt kan du importera .dxf-filer till Microsoft Visio Professional 2013   med Autodesk TrueView .

2 stift        DTM04-2P-E003
2 uttag   DTM06-2S-E007
3 stift        DTM04-3P-E003
3 uttag   DTM06-3S-E007
4 stift        DTM04-4P-E003
4 uttag   DTM06-4S-E007
6 stift        DTM04-6P-E003
6 uttag   DTM06-6S-E007
 

Alla stift och uttag är gjorda av 98% ren koppar och pläterade sedan. Standardplätering är Nickel. För kritiska kretsar är stift och uttag pläterade med nickel och sedan guld. Välj Nickel för belysning, kraft och styrkretsar. För kritiska och mycket låga spännings- och amperekretsar som syrgasgivare som arbetar vid 0-1 volt eller 0-5V (bredband) och för dataöverföringskretsar som arbetar med 5 volt, välj Guld. Typ K termoelementkabel bör använda Chromel- eller aluminiumplintar (se nedan) i DTM två- eller tre-ledningskontakter.

Obs: den bakre silikonförseglingen tätar på jämn isolering från .053 "till .120" OD. Det är viktigt att de klassas till 100 cykler för in- och urkoppling. Det här är ditt prisvärda steg under den mycket dyra Deutsch Autosport-linjen. De smälter om de rör vid något som avgaser, så var försiktig med att säkra saker innan du startar en motor.
 
Deutsch DTM-kontakter med aluminium- och Chromel-termoelementterminaler

"MS" Contacts have a BIN (Basic Identification Number) code consisting of three color bands around the crimp barrel. There are 10 colors which designate a number. The BIN codes are read from the wire barrel end of the contact towards the mating end. The first band is wider than the other two to further facilitate identification. Bin-code can also be stamped on the contact. Example:  Red/Yellow/Black above would be -240 suffix. Deutsch DTM #20 terminals in Alumel and Chromel are available. The sequence of the color bands defines the terminals material and type.
 
0 = Black

1 = Brown
2 = Red
3 = Orange
4 = Yellow
5 = Green
6 = Blue
7 = Violet
8 = Gray
9 = White


Thermocouples, either EGT probes or Cylinder head temperature,  have to be wired with special thermocouple wire all the way to the ECU input pins. You must use Alumel or Chromel wires and terminals i.e. pins or sockets, or you will have cold-junction errors. The all-metal Deutsch Autosport Connectors have specialized size #22 Alumel and Chromel terminals as well as #23 for the MicroLite Series.

There are also size #20 Chromel and Alumel Terminals available for the less expensive DTM series of connectors.

Pectel SQ6M ECUshave two dedicated EGT Chromel (+) pins:  (TC1 POS [YEL Wire], TC2 POS [YEL Wire]); and one common EGT Alumel (-) pin (TC NEG [RED Wire]) in the AS216-35PN connector.
 

Chromel Pins Size #20:  MIL-C-39029/9-135; Brown Orange Green
Alumel Pins Size #20:  MIL-C-39029/9-134; Brown Orange Yellow
 

Chromel Sockets Size #20:  MIL-C-39029/10-141; Brown Yellow Brown
Alumel Sockets Size #20: MIL-C-39029/10-140; Brown Yellow Black
 

Wiring thermocouples into a motorsport harness is a bit different than industrial applications as we typically use a  a three position plug / receptacle connection in a branch off the harness. If the thermocouple is shielded then one terminal of the three position connector should connect the shield/drain from the main harness to the thermocouple. You never ground the drain wires at the thermocouple but back at the ECU, typically at the ECU's chassis ground splice.

Pectel SQ6M ECUs have two dedicated Chromel thermocopule positive pins and a common (spliced) thermocouple Alumel negative pin. You should always use Alumel and Chromel thermocouple extension wires in your harness. Stranded wires offer flexibility and foil sheathing and a drain wire offer additional protection.

19 strand 22759/32 CTC-018 alumel chromel wire is the best but not easily obtained. TE Connectivity.

More common is 24ga stranded (7x32), typically shielded, with a integral drain wire.

If shielded with a drain wire, use 3 position connector with gold terminals on the drain wire Cover leads with Raychem DR-25 and heat shrink the DTM connectors for strain relief. Typically this is type K Thermocouples.

 
 

The fastest acting thermocouples are the grounded type with thinner probes.  Grounded means there is a continuity between the probe and either of the two wires. The thinner diameter probes are made of Hastaloy-X, or similar high temperature alloy. Depth should be adjustable so the tip of the thermocouple is centered in the exhaust stream. Place 1/8", 1/16" NPT or 1/4 x 20 welded-on mounting points on the upper quadrants, not beneath the exhaust port. Expect 1% accuracy.

In the case of single or multiple thermocouples they should be equally spaced approximately 2"- 4" from the exhaust port...The further away, the more of a temperature drop. They should not be placed in a collector.

Thermocouples with exposed tips and 1/4" thick, insulated, probes are not as fast acting and are susceptable to damage. See below for how thermocouples actually act.

For testing and calibration purposes we use a Thermoworks Microcal 2Kthat can be set to a particular temperature C/F to .1 degree F and .3 degree C accuracy. A handy Deg C to F and Deg F to C PDF from Omega.
 
Thermocouple Misconceptions
 
Robert Moffat in his Gradient Approach to Thermocouple Thermometry explains that the thermocouple voltage is actually generated by the section of wire that contains the temperature gradient, and not necessarily by the junction.

For example, if we have a thermal probe located in a molten metal bath, there will be two regions that are virtually isothermal and one that has a large gradient. In the figure above, the thermocouple junction will not produce any part of the output voltage. The shaded section will be the one producing virtually the entire thermocouple output voltage.

If, due to aging or annealing, the output of this thermocouple was found to be drifting, then replacing the thermocouple junction alone would not solve the problem. We would have to replace the entire shaded section, since it is the source of the thermocouple voltage.

In short, keep the thermocouple, even fast acting ones, well into the center of the exhaust stream, not just the exposed tip. Designs with this probes and grounded designs are the fastest and most accurate.
 
DTM Terminal Removal

Den enklaste metoden att ta bort DTM-terminaler (stift, kontakter) är att: (1) dra ut den plastiska terminalen med en liten nålformad plattång och sedan (2) använda en liten skruvmejsel med platt blad ... Vanligtvis den du har som har en magnet på den andra änden, och frigör låsspärren genom att trycka ner och dra ut tråden. Enkelt.

Detusch DTM Black

   

Alla verkar använda bara de grå DTM-kontakterna enbart för att det är det de ser överallt. DTM-serien finns faktiskt i 11 olika färger. Vi använder de svarta DTM-kontakterna på våra produktionsgatukablage eftersom de smälter in med DR-25, Raychem-stövlar och värmeshrink-slang. På motorcyklar försvinner svart sort of medan grått sticker ut. Vi använder E005 slutkapslingsalternativet när det finns tillgängligt ... som den "Cat-Spec" DT-serien som visas nedan.
 
.DXF Files Deutsch DTM Connectors
 
    

För våra CAD-kablagekonstruktioner skapar vi .dxf-modeller av dessa svarta Deutsch DTM-kontakter i skala 1:1. De är hämtningsbara i Autocad R14 .dxf-filformat. I Firefox Browser väljer du "File, Save Page As" och öppnar den i ditt CAD-program. De kan färgas som den svarta tvåpin DTM ovan eller den 12-pin DTM-kontakten nedan.
 

Alternatively you can import .dxf files into Microsoft Visio Professional 2013  using Autodesk TrueView.

2 pin         DTM04-2P-E005
2 socket    DTM06-2S-E005
3 pin         DTM04-3P-E005
3 socket    DTM06-3S-E004
4 pin         DTM04-4P-E005
4 socket    DTM06-4S-E004
6 pin         DTM04-6P-E005
6 socket    DTM06-6S-E005
8 pin         DTM04-8PB
8 socket    DTM06-08S-E007
12 pin       DTM04-12PB
12 socket  DTM06-12SB-E007
 
"Cat-Spec" Detusch DT


Deutsch DT-serien har # 16-kontakter med 13A-betyg. Kallas ofta "Cat-spec eftersom de används av Caterpillar och har förbättrad tätningshållning på pluggen och ett lock på baksidan av huset för att hålla kvar silikontrådstätningen.
 
Controller Area Networks (CAN)
  
Specialiserade DTM-kontakter för SAE J1939 / 15 2-tråds CAN-system. DTM04-2P-P007 Uttag "Y" -kontakt ovanför vänster. Höger: DTM06-2S-EP10 plugg med gjutet 120 Ohm motstånd. Den Valuecan3   är hjälp Diagnos CAN frågor.
 
CAN-BUS-joysticks

Grayhills Series 3J Vehicle Display Controller (VDC) är en operatörgränssnittsenhet för ombordsoftware. VDC har en optisk rotationsenkoder för att bläddra genom menyalternativ och en mitttryckknapp för att välja alternativ. Fem "snabbknappar" placeras runt mittaxeln för att snabbt öppna de vanligaste funktionerna.

Tecken på snabbknapparna kan väljas från en bibliotek av ISO-standartecken eller anpassas med nya symboler. En tillval 8-vägs joystick ger markörkontroll för att navigera på skärmen. CANopen och J1939-protokoll finns som standardalternativ. Hämta VDC-brochyr på dessa.

 
Sureseal


Sureseal : Intressant gummitryck för att ansluta tätningar. Som alla specifika kontakter kräver de specifika och dyra verktyg. Dessa kontakter är klassade till 50 cykler för in- och urkoppling.
 
Weatherpack 

Weatherpack: Allestädes silikonförseglade termoplastiska kontaktdon för bilar designade för tuffa bilmiljöer. Dessa kontakter är validerade för att fungera enligt specifikation för 10 cykler för in- och urkoppling, men upp till 50 cykler kommer troligen inte att se någon signalförstöring. Kort sagt är de utmärkta för oem-användning men lite önskvärda i en motorsportsmiljö där> 10 in- / urkopplingscykler är normala.
 
 

Weatherpack GM MAP Sensorer kan tätas ytterligare med en [ HellermannTyton (sidan 63)]  krympa boot tillgänglig från ProwireUSA. Om du använder GM 1, 2 eller 3 Bar Map Sensors med 22 Gauge 22759/16 eller / 32 wire använder du 15324983 DARK RED silikonhålighetstätningar och stift 12089307 (22ga). Lämpliga stift, uttag och tätningar för olika trådstorlekar finns tillgängliga från ProwireUSA.

GM 2 och 3 bar kontakt 12015384 Svart; GM 1 bar-kontakt 12020403 Grön.
 
Även om Weatherpack-kontakten är "förseglad" av kavitetstätningarna är det en bra idé att ge ytterligare dragavlastning. Alternativt försegla ändarna på DR-25 med 1,2 "ES2000-1.
 
BOSCH T-MAP-sensorer
 

 
Innan du automatiskt använder de tre stiftiga GM MAP-sensorerna bör du överväga att konstruera ditt projekt för BOSCH T-MAP-sensorer som har fyra kontakter och kombinerar temperatur och grenrörstryck i en sensor.

Du kan kyssa lite pneumatiska slangar och tee-farväl. Ett bättre sätt att flyga. Skär din sensor i mitten och bli av med några problematiska vakuum / boost slangar och klämmor.

1 bar: 0261 230 030; 0 261 230 333
2,5 Bar: 0261 230 042
3 Bar: 0281 00 2437; 0281 002845; 0 261 230 280
3,5 Bar: 0 261 002 456
4 Bar: 0 281

002576 För 22ga 22759 / 32-22
kabel: Kontakt BOSCH 1928403736; BDK Terminal 1 928 498 056 (20 AWG); Tätning BLÅ 1928300599 (.35-1.0mm2)
 
Injektorer och kontakter

 

Trenden med injektorer är att använda Bosch EV14-injektorer som har hög impedans, vanligtvis 12 ohm, istället för den äldre stilen med låg impedans (2-3 ohm) eftersom EV14 är mycket snabba och mycket exakta. För att använda dessa måste du använda USCAR EV6 typ B röd injektoranslutningar (Green Cavity Seal 22ga). Undantaget från detta är ID2000-injektorer som använder en Sumitomo 6189-039 Injector Connector (Black Cavity Seal 22ga) .
 

Människor tenderar att ryckas på insprutningsledningarna som vanligtvis är 22 ga. Se till att du har rätt krympverktyg. Löd inte ledningarna ... någonsin. Vi använder 22759 / 32-22 mätkablar för våra injektorer och vi krymper dem med vårt Delphi GT150 Connector-krympverktyg (15359996) , efter att vi har tagit bort fjäderbelastat GT150-terminalanslutningsstopp med 22-20-positionen. Om du använder 20 ledare kan du använda Delphi 12014254 krympverktyg för allmänt bruk .
 
 
Brytare inte säkringar 


 

Personbilar använder säkringar överallt medan i motorsport föredras omställbara flygbrytare. Strömbrytare har fördelen att de kan ställas om på nytt, vilket gör att du kanske bara kan "trycka in den" och komma igång tills du diagnostiserar problemet. Du behöver inte heller byta ut en säkring. Harley använder termiska brytare i lastbilsstil ... din cykel skulle logga ut på grund av några korta och några minuter senare skulle den springa igen ... men du smälte inte dina ledningar.
 
     

Tyco W23, ETA 483 och Klixon 2TC14-seriens tryckbrytare är en standardflygartikel och finns i många strömstyrkor. De "dyker upp" när de snubblar och du trycker ner dem för att återställa dem. Om du använder de populära förseglade WeatherPack-silikonförseglade säkringshållarna kan du använda Bussmann 227-seriebrytare som är en minskning i utbyte, om än dyra, för de billigare engångssäkringarna. Klixon 2TC14-X (grön brytare) är tillgänglig från ProwireUSA i varierande strömstyrka från 1A till 25A för cirka 20,00 dollar. Högre slut ETA 483-serien är ungefär fyra gånger dyrare.Brytare som Tyco W23 installeras vanligtvis i paneler som en racerförare kan nå och återställa. "Reach and reset" fungerar inte på motorcyklar. Utrymme är också en premie på motorcyklar och det är frågan om att utsättas för element som högtryckstvättar. Om du går till Bonneville Salt Flats som vi gör är korrosion en stor fråga.


 

 Cooper Bussman 227 ATC- bladtyp med låg profil Manuell återställning av brytare på bilden ovan. Det är normalt installerat i en säkringslåda istället för standard ATC-damm. Dessa är för höga för att passa i Delphi Metri-Pack förseglade säkringshållare (12033731 locklock och 12033769 honkontakt).
 
 
Vattentät säkring / strömbrytare och mikroreläskåp

  

 
For motorsport wiring the Bussmann enclosures present a simple, compact, solution in a waterproof, sealed enclosure.

Sealed Busmann Enclosures can house a various combination of  280 series (.320" c-c) Mini Fuses, 280 series mini circuit breakers and ISO 280 Micro Relays.  There are a variety of these bussed and non-bussed, so be careful when you order them. IP 66 weather tight sealed. Cheap and compact for $20.00...or use $2000.00 and up programmable PDMs. Mini 280 series (SAE J553) Circuit Breakers can be either auto-reset or manual reset (2 versions).

These use Delphi Metri-Pack 280 Series (sealed-tangless) connections on the back side:

Metri-Pack 280 silicone cable seals : 15324985 (purple 20-22ga); 15324982 (green 18-16ga GPT; 20-18 SXL); 15324980 (gray 14ga GPT; 16ga SXL);
Cavity Seal Green 12010300;

Terminals:  12084201-L (22-20ga); 12110847 (18-16ga); 12129409 (16-14ga).

All parts are available from Waytek
 
 
Please note that the mounting screws go in from the fuse side as the inserts are split, self-clinching, and the I.D. is smaller on the "back" side. Part designations are (3) 10-32 or (4) 5mm. Normally these enclosures are inserted through a panel hole with the screws going through the panel and into the fuse side. Typically, with 10-32 threads, we use 18-8 Stainless Steel Pan Head Phillips Screws 10-32 x 1/2" with 16ga thick panels. 

Should you have a space premium on the "back side" where you wish to mount the Bussmann enclosure on top of a panel cut-out (wires), and put the screws in from the back side, then you can run the appropriate tap (10-32 or 5mm x .8) through the top of the insert so the screw will easily thread into the back side. We use 18-8 Stainless Steel Phillips Screws 10-32 x 1/2" with #10 18-8 Stainless Steel Split Lock Washers on a 16ga panel.

In the picture above the Bussmann enclosure is installed on a Harley-Davidson FXR (the side cover needed to be spaced out). Lots going on in small space as space is at a premium with about 80 outboard connections. Pectel SQ6M controller for a turbocharged application. 18-8 Stainless Steel Phillips Screws 10-32 x 1/2" with #10 18-8 Stainless Steel Split Lock Washers coming in from the back side.

Panel Mount Circuit Breakers


High Amp Series 17 Waterproof Panel Manual Reset Circuit Breakers from Mechanical Products are available from Waytek Inc.

Amperage Ratings from 25 to 300 Amps
Trip-free operation
Industry standard terminations available in panel and surface mount
New "Easy Access" Panel Mount and "Side by Side" Surface Mount configurations available
Surface Mount available with 1/4" and New 3/8" stainless steel terminal studs and sems nuts
Panel Mount available with 1/4" brass, nickel plated terminal studs and stainless steel sems nuts
Auto, manual, or manual push-to-trip options
Dustproof and waterproof
Visible trip indication
Ignition Protected

Sealing Backs of Circuit Breakers


 

Raychem SCL värmekrympning kan användas för att täta brytare och andra typer av brytare från omgivningen. Mycket snabbare än att försöka krympa ett par skruvplintar. Det är ett dubbelväggigt limfodrat krymprör med ett krympförhållande på 2,5: 1.

Ett större krympförhållande (4: 1) kan åstadkommas med Raychem ES2000 eller DSG-Canusa CDR-limfodrad halvstyv krympslang. Raychem ES2000 finns i små mängder (4 'pinnar) från olika elektroniska leverantörer som Mouser.
 
Förseglade K4-växlar

       
 

K4 Triple Sealed Switches används i terrängracing och annan motorsport där fukt och damm är din fiende. Komplett K4-katalog .
 
Förseglade vippströmställare med ledningar

 Instead of having to deal with exposed blade contacts or tiny brass screws with eylets, get a sealed toggle switch with lead wires and install a Deutsch DTM Connector. Grote 82-2111 SPST Togglepictured above left. Similar switches, above right, are also available from Littelfuse.

Several less things to worry about...no loosening of screws or issues of sealing blade contacts from corrosion. Here with a DTM connector, Raychem DR-25, RT125 sealing and ATM 16/4. Alternatively you can hardwire the switch with two step-down butt connectors (offset them) and seal the connections with 1.2" ES2000-1 and cover with 1/4" DR-25 sealing both ends of the DR-25.
 
Otto P9 Pushbuttons..Momentary or Latched..Plastic

OTTO P9 pushbutton switches. They come in different color buttons with buttons raised or flush and a myriad of options, but you really need to label them where they are installed. These have a 6 to 7 digit ordering number after the "P9" so be careful when you order them.  These are plastic construction. 15/32 thread. IP 64 rated.
 
Grayhill 30 Series Pushbuttons...Momentary..Machined Aluminum

      

 
Grayhill 30 Series Momentary Pushbuttons. These are machined aluminum with a Black Chrome finish. 1/2-32 thread. We use these for page, mode, and shifter buttons. IP67 rated. We also machine a backshell to use a Raychem Boot (224W221-25-0) and seal the assembly with RT125 epoxy. Threads on these are shorter that the Otto P9 pushbuttons.
 
K4 Battery Disconnect Switch


K4 Batteribrytare. Om du kör dyra Lithium Racing-batterier måste du ta bort alla parasitiska drag för att förhindra att batterispänningen sjunker när fordonet sitter en stund. Om spänningen sjunker för lågt på grund av långvariga milliampdrag kan det döda batteriet permanent såvida inte batteriet har kretsar för att skydda sig själv. Strömställaren fungerar också som en säkerhetsdödbrytare där regler kräver och manuell frånkoppling.
 
Rotary Map Selection SwitchesRotationslägesbrytare är ett faktum i Formel 1 ... Bränsle, upphängning, dragkraftreglering, bromskraftsfördelning och vad som än nu reglerna tillåter med spec ecu från McLaren Electronics är alla omkopplingsbara på kolfiberratten.
 

Vi utgör våra egna Rotary Map Switches som måste överleva på en Harley-Davidson. Vi ställer in dessa för fyra kartpositioner. Traktionskartor, bränsle- och gnistkartor ... alla kan ändras direkt. Fyra lägesbrytare på bilden använder tre motstånd för att ställa in spänningar från 5 VDC till 0 VDC i lika steg.
 
Här är den sista monterade omkopplaren med laserskuren monteringsfäste och rostfritt stål. Laserskurna slitsar gör att frontplattan och monteringsfästet kan indexeras mot varandra. Vi stämplar omkopplarpositionerna i frontplattan. Hela enheten är förseglad för tillförlitlighet. Vi märker signaltrådens färg så att den kan gifta sig med lämplig DTM-kontakt på ledningsnätet.
 
 

Vi bearbetar brytarkåpan från Delrin plast och kapslar in rotationsbrytaren i epoxi för att vattentäta den och använder DR-25 värmekrympning och formade stövlar för att skydda ledningarna och installera en Deutsch DTM-kontakt med tre lägen. 5 VDc, analoga jord- och signalkablar (färgkodade). Vi placerar Delrin-höljet / omkopplaren med Resintech RT125 i båda ändar. Det tar några dagar att bota.
 

Åtta positioner Traction Control Rotary Switch. Sju motstånd ställer in spänningar från 0 VDC till 5 VDC i lika steg. Pectel SQ6M-styrenheter har 7 inställningar för dragkraft. Position # 1 kommer att vara dragkontroll “Av”.
 
Stripping & Crimping 

 

Ideal Ergo Elite, avbildad till vänster, är en utmärkt avisolering ... Se till att du beställer modell 55-1987 för MIL-W-22759 tråd plus LB-1904 Clear Plastic Wire Stop. Cirka $ 250,00. Det genomskinliga trådstoppet skär korrekt men kan fånga isoleringen mellan stoppet och knivarna. Ofta lämnar vi stoppet.

Ideal 45-177 Stripmaster Lite (16-26 AWG, typ E teflon), till höger, är också ett utmärkt val. Håll skruvarna i käken åtdragna eftersom de tenderar att lossna vid användning. Du bör också beställa L5720 Wire Stop Assembly. Cirka $ 150,00

Vi föreslår att du får Ideal Ergo Elite för det mest exakta arbetet.
 
Wire Stripping Thermal

 

Påståendet är att termiska trådborttagare inte klämmer eller skär eller skrapar ledningarna. Det finns flera tillverkare som Teledyne och Hakko. Teledyne Strippal® Plus avbildad till vänster ovan är en fristående handhållen strippare som antingen levereras med en fast eller variabel temperaturkontroll. Isoleringen smälter och avlägsnas rent och snabbt, så att viran klargörs för krympning eller lödning. Till höger är Hakko FT-801 termisk avisolering.

Vi gillar inte att bli brända av heta föremål. Vi försökte men det var tillbaka till mekaniska och automatiska bladavdragare.

 
Idealisk 950 Stripmaster


Detta är den dyra pneumatiska stripparen vi använder på RB Racing. Det förenklar att göra produktionsarbeten och den avskalade isoleringen samlas i brickan. Naturligtvis använder vi fortfarande handdrivare eftersom 950 är en stationär enhet, inte lämpad för att släpa runt i butiken och göra prototyper på plats. Bänkartikel.
 
Schleuniger UniStrip 2300


Om du gör produktionsarbete och inte vill tillbringa dagen med att pressa manuella crimpers måste du spendera cirka 25 gånger mer pengar för en elektrisk strippa som den här. Video av det i aktion .
 
Pressverktyg

   

Daniels pressverktyg är defactostandarden för kontaktdon och uttag för motorsport. Vi använder också specialverktyg för att krympa Weatherpack-kontakter och Deutsch-kontakter.
 
Daniels AFM8 torn

 

M22520 / 2-07 Autosport 22 gauge sockets

M22520 / 2-09 Autosport 22 gauge pins

M22520 / 2-10 Autosport 20 gauge sockets

M225034 Autosport micro sockets

M225035 Autosport micro pins

M22520 / 2-02 Turret för DTM och Mil Spec
 
Pneumatisk Daniels WA22 Crimper

 

Förutom handpressar använder vi en Daniels WA22 pneumatisk crimper för konsistens och för att spara tid. Monterad på en BM-2A bänkmontering och styrs av en WA10A fotpedal. Ger ett trevligt junglande ljud.
 
Krympning 

Detta är ett urval av krympverktygen som vi använder för att göra våra motorcykelsele. Daniels, Delphi, AMP, Rennsteig och Deutsch kramar. Vi gör inte anpassade ledningsnät förutom våra egna produkter och racing.
 

Som ett exempel: Vi använder högtemperaturförnicklade ringplattor för applikationer som bränslepumpkontakter och motorcykel VBat + och Vbat-anslutningar. Det är mycket viktigt att dessa inte misslyckas eller korroderar. Vi krymper 1 "lång Raychem SCL dragavlastning.

Detta är en 22-16 x 1/4" KS förnicklad ringterminal med en 22759 / 32-14 AWG-tråd krusad ... Den passerade Vise-Grip och bänkvisare av krigstävling. Dessa är stumpade och inte lödda, så vi "F-crimp" med krympningen på den stumpade sömmen. I vår dokumentation specificerar vi krympverktyget som används för denna operation.

 
Ratcheting Crimper Rennsteig PEW-9


Det finns olika typer av pressar som används för olika ändamål, dvs. isolerade eller icke-isolerade kontakter. Den Rennsteig PEW-9   visas här med en sexkantig crimp die för oisolerade skarvkontakter. Dessa är måttligt dyra, cirka 120,00 dollar. Inga utbytbara formar eftersom de kalibreras på fabriken. Den sexkantiga pressningen är en överlägsen krympningsmetod för skarvkopplingar. För enstaka skarvar 18/16/14 ga och för flera mindre trådar.

Vi använder den här crimpen där den slutliga pressen inte krymper skarven. Vi använder också AMP-crimpers för skarvar, vanligtvis AWG 22-10 Double Action Tool 49935.
 
Rennsteig MultiCrimp Ratcheting Crimper


Rennsteig har också ett MultiCrimp-verktyg med utbytbara formar. Cirka $ 250,00. Femmor dör finns. Normalt levereras den med:


- 1x (P / N 629050 3 0 1) Matris för oisolerade pluggkontakter (0,5 - 6,0 mm² | 20 - 10 AWG)
- 1x (P / N 629060 3 0 1) Set för isolerade terminaler (0,5 - 6,0 mm² | 20 - 10 AWG)
- 1x (P / N 629090 3 0 1) Matris för ändhylsor / hylsor med och utan krage (0,25 - 6,0 | 24 - 10 AWG)
- 1x Verktygsmagasin för upp till 5 Die-set.

Mindre dyra ratcheting-crimpers finns att köpa från Del City. Vissa flygindustrin kan vara uppe i tusentals dollar.

En bra guide till pressning finns i Molex Industrial Crimp Handbook . Sida 18 i Molex PDF beskriver typerna av presspressar.
Dessa är de bästa batterikablarna för din racingapplikation. Leta inte efter svetsningskablar, få rätt motorsportkablar. ProwireUSA har också rätt klackar . För att krympa klackarna kan du spendera allt från $ 35,00 till $ 3,000,00 för specialiserade sexkantiga krympverktyg.
 

Om du bara ska göra detta ibland kan du köpa en billig Hydraulic Crimper (läs Kina) med insättningsbara hex-matriser för under $ 40,00. På bilden finns en 8 ton pressare med 4, 6, 10, 16, 25, 35, 50 och 70 mm matrisuppsättningar. Definitivt inte flygplan Milspec men billigt.

Metrisk till AWG-omvandling: 10 mm (6AWG); 16 mm (4AWG); 25 mm (3AWG); 35 mm (2AWG); 50 mm (0AWG); 70 mm (2 / 0AWG).
 
Crimp-riktlinjerBatteri- och startklackar och stövlar

    
A.C. Terminals makes a wide selection of heavy duty copper terminals. Their catalog lists a wide range of top quality products. A wide selection of battery and alternator boots are available from Waytek Inc.

TE Solistrand Terminals are an excellent source.
 
Wire to Wire Splices  


 
Planning for splices in your wiring harness represents the most complex and critical part of the design process. Careful planning can reduce complexity and increase reliabilty. You need to plan all your spices first as the ecu pin direct to input circuits are easily defined. We typically have about ten or more defined splices for the various circuits. We construct these first with splice points typically within the Raychem boots where wires branch out.

Stub (Parallel) Splices can be grouped in your ecu connector boots so individual runs can be run for circuits like 5V sensors.

Step Down butt connectors can also be used but these take up more space so we primarily use Stub (Parallel) splices.

ECU: er som Pectel SQ6M har två separata 5V och två separata 12V programmerbara utgångskanaler. Dessa kan i sin tur grupperas i parallella stubskarvar i en sele stövlar och de individuella 5V och 12V utgångarna kan skickas nedströms. Splitsplanering är något som måste göras i början av designprocessen.
 


 

Wire to wire-skarvar kan åstadkommas med Tyco Raychem D-406 eller Sumitube W79 limfodrad krymprör. Löd inte ledningarna ihop. Korrekt krympning är den föredragna metoden. Raychem-del # D-406-0001, röd färg, märkt "Duraseal 18-22" på bilden. Vi brukar använda de icke-förolämpade skarvarna, nedstigningen och parallella skarvarna (nedan) och förseglar dem med Raychem SCL.
 
            

Alternativt kan oisolerade nedstegskontakter (vänster och mitt ovan) användas och förseglas med limfodrad Raychem SCL värmekrympning. Ofta förgrenas trådarna, dvs. 1-2, 1-3, 1-6 etc. och skarvar är nödvändiga. Till höger ovan finns en Raychem Mini-Seal Splice ... dessa har en total kortare längd och kan tätas med SCL eller ES2000-1 värmekrympning.

I allmänhet använder vi inte Butt-kontaktdon eftersom vi föredrar att ledaren snarare än konduktorn i de kortare Solistrand-parallella skarvarna kan ge bättre dragavlastning beroende på hur de tätas med Raychem SCL.

 
 Antal kablar i en Solistrand parallell skarv


 
Vi använder AMP 49935, AMP 69363 och Rennsteig Hex krympverktyg för Solistrand Parallel Splices. Nedanstående diagram ger dig 22759 / xx ledardiametrar och ID för Solistrand Parallel Splices. Dessa förseglas vanligtvis och kläms av (öppen ände) med en kort del av Raychem SCL-krymprör. SCL är mycket stel och ger dragavlastning. SCL-limet är svart ... snyggt estetiskt.

Nedan visas diametrarna och antalet ledningar som kan placeras i dessa kontakter för dina planeringsändamål. Vi använder sexkantiga pressverktyg för den säkraste pressningen.
 
 

När du skapar skarvar är dessa parallella skarvar det minsta paketet i din sele, det vill säga den minsta ledningen till trådkrympen, ofta i en kontaktstarta. Försegla med lämplig storlek Raychem SCL.
 
Ultraljud (svets) Skarvar 
OEM-tillverkade kablage använder ultraljudssvetsning för att göra skarvar som är täckta med krympslang. Detta är vanligtvis för nakna koppartrådar. Långsammare än automatiskt pressning men resulterar i en mindre härva. Vissa svetsare har förtennad trådkapacitet. Endast ökningen i diameter är tjockleken på krympslangen. Sonobond SpliceRite.

En video visar hur processen fungerar.
SkarvtestningHär har vi två flertrådiga skarvar via nedstigande oisolerade stiftskontakter: (nedan) fem 22 gauge 22759/16 svarta ledningar som går in i en svart 22 gauge tråd; och (ovan) fyra 18 gauge 22759/16 röda ledningar som går in i en 16 gauge 22759/16 tråd. Anslutningarna är limkrympt. När det gäller flertrådiga skarvförbindningar använder vi 1/8 "självhäftande krymprör på enkeltråden och en större storlek (3/16" eller 1/4 ") över hela skarven.
 


Vi gör provskarvar, i det här fallet tar vi bort ledningarna och krymper dem i rumpan eller parallella skarvkontakterna. Vrid eller löd inte ihop flera trådar. Alla anslutningar måste vara självhäftande, vanligtvis med 3/16 "eller 1/4" Raychem SCL (.750 "till 1" på parallella skarvar och 1,5 "på skarvskarvar). Gör monteringsanmärkningar angående krympverktyget / positionen som ska användas för att undvika monteringsfel.
 

För en omfattande guide till oisolerade kontakter, se TE Connectivity / AMP Solistrand Oisolerade terminaler och skarvar PDF.

Dessa går ner till 26AWG-20AWG (# 321198) på bilden ovan. För dessa använder vi AMP Crimp Tool 69363 26-24 22-20.

För AWG 22-10 använder vi AMP Crimp Tool 49935.

Vi har ingen drag testutrustning så vi tar helt enkelt testbitarna och slår på ledningarna så hårt vi kan. Var noga med att försäkra dig om att alla ledningar sitter ordentligt i rumpanslutningen. Förfina ditt crimperval och krympetekniker tills du kan vara säker på att dina skarvar inte kommer att splittras. Inte sofistikerat men det fungerar.

FYI: NASA-STD 8739.4: Minsta draghållfasthet: 22ga 13 lb; 20ga 21 lb; 18 ga 32 lb; 16 ga 41 lb.
        SAE AS7928: Minsta draghållfasthet: 22ga 15 lb; 20 ga 19 lb; 18 ga 38 lb; 16ga 50 lb.
 
Solistrand (Parallel) Splices in Boot

 

 
När du avslutar flera ledningar i en skarv i selen och inte en tråd-till-tråd-skarv, krävs Solistrand Stub (Parallel) Splices. Använd ett Rennsteig sexkantigt pressverktyg eller ett AMP-krympverktyg och försegla sedan parallell skarven med SCL eller ett Raychem ES-lock.

I ovanstående illustration visar vi en Stub (Parallel) Splice-applikation ... Här har vi en 5V 50mA-utgång från # 2 Autosport Connector på en Pectel SQ6M som skickar ut 5V-sensorström till tre destinationer. AS6-16-35SN-kontakt med en Raychem 222K152-25-0-bagageutrymme. SQ6M har fyra programmerbara sensormatningsutgångar: Två @ 5V 50mA och två @ 12V 1A. Att använda parallella stubskarvar förenklar att ha många skarvkopplingar skarvar nedströms.

Mycket planering krävs för koncentrisk vridning av din sele. Att placera den parallella stubskarven i kontaktstödet rensar upp saker.

 
Raychem ES-kepsar för parallell stubbskarvning
 

 
Använd Raychem ES-kepsar för att försegla parallella stubbskarvar. De är utformade för att täta ledningarna och MiniSeal Splice som du krymper. Tre storlekar ES-1, ES-2 och ES-3 .
 


Alternativt kan du använda 1,2 "Raychem SCL inkapslingsrör, vanligtvis SCL-3 / 16-0 eller SCL-1 / 4-0 .
 
Wire to Wire Solder Splices
 

För att sammanfoga trådar utan att krympa på ett förseglat sätt krävs användning av specialiserade lödhylsor som både lödar ihop ledningarna och lim förseglar dem samtidigt. Dyra djävlar. Siffror upp till $ 3,00 + vardera. Bilden är Raychem / Tyco D-1744-serien Soldersleeve Wire Splice . Utformad för att ge en miljöbeständig skarvning i ledningar med tenn (22759/16 eller 22759/32) eller försilvrade ledare (22759/44) och isolering klassad för minst 125 ° C. Exempel på prissättning via DigiKey.
 
Deutsch Jiffy Single Wire Splices 

När du vill göra en förseglad skarv på en exponerad enda tråd, som du kanske vill ta isär, kommer dessa Deutsch Jiffy Splices att göra tricket. Dessa är för större kablar.
 
Testning av stift och uttag

 

Daniels gör ett relativt billigt verktyg för att testa kvarhållning av stift och uttag ... Tryck helt enkelt tills spolen och uttaget testas till cirka 30% av utbytet, dvs. om det faktiskt sitter.
Om du är en stor buck-operation och du måste testa dina krympanslutningsstyrkor köper du en av dessa från Alphatron

 
DR-25 Krympslang och gjutna delar 

   

DR-25 värmekrympning och övergångar förenas med formgjutna delar från Raychem eller Hellerman. För att täta ändarna på övergångarna eller stövlarna finns det två alternativ: Använd självhäftande fodrade stövlar (dyra) eller använd sprutan applicerad Resintech RT125 svart epoxi på kontakten DR-25 trådkåpan. Krympförhållandet är 2-1. Detta förseglar trådarna och kontakterna miljömässigt och ger ett skyddande lager mot nötning.
 
The Yellow Print är lite tåligare än UK Standard (vit). Den här videon visar vad som händer med en spritservett . Alkohol används vanligtvis i sele-konstruktion som rengörings- och smörjmedel.
Raychem DR25 är helt enkelt det bästa trådöverdraget. Suffixet avgör att tryckningen på slangen DR-25-1 / 8-0 är gul ; medan  DR-25-1 / 8-UK är vitbokstäver . Bokstävernas färg är helt enkelt kundernas önskemål eftersom DR25 är exakt densamma. Vi använder DR-25 i standardtjockleken med det gula trycket, eftersom det verkar lite sexigare och är visuellt annorlunda än andra leverantörer som omedelbart känns igen som äkta Raychem. Den speciella lätta motorsportversionen med vit bokstäver DR-25-TW sparar vikt.

 
Motorsport Raychem HFT5000 and DR-25-TW

 
The special lightweight motorsport DR-25-TW should be covered with Raychem HFT5000in areas where abrasion can be an issue. For harness planning purposes you might use the standard thickness DR-25 in other harness runs and the thin wall plus the HFT in other areas...for example, in vehicle cabins, or under the gas tank on a motorcycle. Vibration and contact with various surfaces can cause failures, most likely where you did not suspect them.

You will normally tuck either end of the shrunk HFT5000 and DR-25 under your harness boots to prevent fraying and then seal with Resintech RT125.

The DR-25-TW provides the fluid /immersion sealing and the flexible HFT5000 the abrasion resistance. DR-25-TW is usually specified for race-spec applications where every ounce matters...at least to the engineers.

The picture above shows HFT5000 can also be used to cover hoses for added protection.

Raychem HFT5000 is available from ProWire USA.

High Temp PTFE/FEP Adhesive Lined Shrink Tube 450F/232C


 
ZEUS Dual-Shrink®tubing (Page 33 PDF) of fluoropolymer PTFE/FEP is constructed with an exterior of heat shrink PTFE and an inner layer of FEP. It is easy to apply, and is designed to provide a tight, moisture-proof bond over wires, ables, connectors, splices, terminals, etc.

The PTFE shrinks tightly over inserted parts when the covered section is heated, while the FEP melts and flows into a solid or near-solid encapsulation with a fit so tight that it can withstand the most severe stresses involving pull or vibration. Shrink Ratio 1.6:1

ZEUS Dual-Shrink® tubing provides all the outstanding electrical, chemical, and mechanical properties of PTFE including a service temperature up to 450°F/232°C.  In comparison ATUM and SCL have a service temperature of 110C and DR-25 150C.

Bundle Diameters
 
     

För att välja en storlek på DR-25 för dina sele-sektioner, välj den största storleken som krymper fast till din kabeldiameter. Med andra ord, om ditt ledningsbunt är 3/8 "i diameter använder du inte 3/8" DR-25 eftersom det har ett krympförhållande på 2: 1 (.375 börjar till .1875 slutlig). Ovanstående mått gäller för flera diametrar med 20 gauge Spec55-trådar, 0,058 "i diameter.
 

Ett alternativ till DR-25 är Raceline 150 från Whitmor Wirenetics . I princip samma specifikationer du bara inte får "DR-25" tryckt i gult. Vi vet alla hur viktiga etiketter är idag.

En andra källa för ett billigare alternativ till Raychem DR-25 är Deray V25 från DSG-Canusa. Som också har samma 2: 1 krympförhållande som Raychem DR-25.
 

Dra inte tryck 

Att försöka trycka några 22-ledare genom 1/8 "eller 3/16" DR-25 är en övning i frustration. Kläm ledningarna till något som en svetsstångslängd och dra igenom dem.

 
Tätning DR-25 med Raychem ES2000

 

Halvfast 4-1 krympförhållande limfodrad Raychem ES2000 tätar DR-25 mot trådar och fungerar som en dragavlastning för trådskarvar, terminaler och andra komponenter.
 
 
Håll krympslang ... ES-2000 / SCL / ATUM / RBK

.

Krympslang kommer vanligtvis i fyra fot långa pinnar. Vi klippte dessa för att passa McMaster Carr clearboxar 4629T2. För det mesta är detta styva eller halvstyva självhäftande slangar, vanligtvis för selar, skurna i längder mindre än 2,5 "för kontakter och tätning DR-25. Det är lätt att hålla reda på de olika typerna och väggtjocklekarna också som 2-1, 3-1 och 4-1 krympförhållanden. Du skär alltid delar och har längder kvar. Det är lättare att hålla koll på dessa i någon form av fack.
 
Skär krympslangCutting small pieces if shrink tubing perfectly square with a pair of scissors simply does not work and a really sharp pair of Kershaw scissors can snip your hand (we've done that). This handy little cutter takes standard razor blades, has an adjustable stop and makes clean square cuts. The Northwest Short Line Chopper IIis a hobby cutter that works perfectly.

At RB Racing we buy some pre-cut shrink tubes but we use this cutter for cuts of Raychem SCL 3-1 shrink tubing to terminate the ends of our Raychem DR-25 harness covering as well as trimming labels and clear RT-375. About $50.00 shipped from various sources.

Small, effective, and handy for making precise, square cuts in all your types of shrink tubing...no more scissors.
 
Heat Guns and Heat Blowers

     

Värmepistoler och värmefläktar är olika djur. Steinel och Snap-On till vänster är Heat Guns medan Master Appliance piedestalfäste är en Heat Blower. De applicerar alla varmluft men värmepistolen är lättare att arbeta med, särskilt när man arbetar med Raychem krympformar och stövlar eftersom du snabbt måste rotera runt delen för att orsaka kontrollerad krympning. Den större värmeblåsaren är för omständlig för denna finkontrollerade krympning. Att kunna reglera temperaturen är också viktigt.

DR-25 och olika stövlar är uppskattade till cirka 150 ° C till 175 ° C och kommer att krympa vid dessa temperaturer. Värmepistoler och fläktar kan gå upp till 1000F ... det är för varmt och kan skada DR-25.
 
När du märker enskilda ledningar med 1/8 "värmekrympslang och RT375 klar måste du hålla i båda ändarna av tråden och koka fingrarna. Vi slog upp en slitsad kopp till en gammal Master Appliance piedestal värmefläkt som vi har haft i över 25 år. Inga fler rostade fingrar. Enkelt.
 

Förmodligen det bästa värdet i en värmepistol är Ideal 46-204. Massor av klockor och visselpipor. Du kan reglera temperaturen och fläkten. Cirka $ 200,00 som bilden ovan. Vi använder både denna "pistol" och Master Appliance piedestalblåsaren.
 

Installera en 202K132 Raychem Boot på den här Autosport-kontakten måste göras med en värmepistol, inte en värmefläkt. En värmefläkt kommer att orsaka en för snabb och okontrollerad krympning och förstöra bagageutrymmet.
 
Krympugnar (tunnlar)


 
If you have an extra $10,000.00 and don't want to hand shrink things there are a variety of Heat Shrink Ovens(tunnels) to fully recover shrink products. Now you are still going to have to hand-shrink and epoxy your Raychem boots and connector seals. Ovens are used to fully recover all of the heat shrink in a uniform basis. If you've wrestled with a long length of 3/4 and 1" DR-25 and transitions you can appreciate the idea of an oven doing the job for you.
 
   
TE Connectivity Model 105 Tunnel Oven for recovering shrink products. Ovens are the most reliable way to recover heat shrink products due because of their ability to ensure even heating and reduce the risk of overheating the material (which can lead to brittleness and cracking). ShrinkTechSystems above right makes a variety of tunnel systems.

Raychem DR-25 fully recovers at 175C. Resintech RT125 has a maximum continuous operating temperature of 150C. DTM Connectors have a maximum continuous operating temperature of 125C. You bypass the harness at higher temperatures to fully recover the DR-25.
 
Epoxy Curing Ovens...Like Baking Cakes

 
Closed door epoxy curing ovens, as opposed to tunnel conveyor ovens, recirculate hot air at a controlled time and temperature. Once the boots and RT125 are set, the final recovery and cure of the complete harness can be done. Curing the RT125 is two hours at 85C. Sort of like baking cakes...Simply place your harneses on large trays with parchment paper, blocking connectors and transitions off the paper, and place in the oven and bake. No more wrestling with heat guns to shrink the 3/4" and 1.0" DR-25.  DR-25 fully recovers at 175C.


Sensor Leads Parallel Twisting


 
Twisting your sensor lead wires will provide electrical protection and give more flexibility inside the Raychem DR-25 covering. This is a simple process but, as the video shows, you need to release the tension on the wires as a last step in the process.The videomentions 3 twists per inch but this would be for perhaps 24 gauge wire. 20 or 22 gauge wire can be one to two twists per inch.

A trick with doing this is to shrink adhesive tubing over about 2" of the ends of the wires before you tighten them in the chuck. Typical Jacob chucks are about 1" deep.

You can reheat the shrink and pull it off after twisting to leave the 2" straight and not twisted. It's easier to deal with stripping and pin/socket insertion if the wires are straight. They take a set otherwise.

 
 
Concentric Twist Layers... Race-Spec
 


 
Prowire USA Concentric Twisting:Here is a 63 conductor Concentric Twisted bundle as an example of Concentric Twisting planning. It does require a bit of thinking. Not a Mil-Spec technique but recommended by Raychem for motorsports applications for both reliability and flexibility. Race-Spec if you will.

22759/32 mil-spec wire has 19 conductor strands in  26 gauge to 14 gauge.

This 63 conductor bundle is coming in at just over .500" (1/2" O.D.) to be covered with DR-25 Sleeve. Inner Core is : 3 X 22 Ga /32 single conductor shielded cable 1 X 22 Ga /32 4 conductor shielded cable 4 X 14 Ga /32 wire.  Middle Core is: 19 X 18 Ga /32 wire.  Top Layer is: 32 X 22 Ga /32 wire.  Lacing cord used is Prowire Black Waxed Lacing Cord.

Kapton tape, visible on the periphery, was used to hold everything together while in the construction phase.

Follow Prowire USA on Instagram. Lots of information and alerts on new products and tips on motorsports wiring.
Logical Concentric Twist Layers

 

Selenhetens styvhet beror till stor del på hur de underliggande trådarna är ordnade. Den korrekta metoden är koncentrisk vridning där på varandra följande lager vrids i motsatta riktningar ... En tråd omgiven av sex ledningar, varvid varje på varandra följande lager lägger till ytterligare sex ledningar, dvs. 1-6-12-18. Kablarnas vridning ger selen extra flexibilitet och minskar belastningen på trådarna. Ovanstående tabell ger viss inblick i metoden. TE Connectivity erbjuder en PDF-riktlinje för koncentrisk vridning .

1-6-12 etc är inte okränkt, det vill säga du kan ha en central bunt av säg, tvinnade par, som kan ungefär diametern på sex ledningar ... Då kan de andra skikten 12 etc följa.

För 2/3/4 positionskontakter vrider du fortfarande ledningarna trots att du befinner dig i mindre än "7" -situation. De är mer flexibla på detta sätt. I allmänhet placerar du alla skärmade eller vridna uppsättningar i buntens kärna.

Detta är en motorsport Race-Spec-teknik och är inte en rymdstandard där vikten är kritisk. Koncentrisk vridning ger flexibilitet till selen om routing och eventuell borttagning är inblandade. 22759 Mil-Spec-ledningar vrids internt av samma anledning.

 
CW och CCW Twisting
 

Här har vi kontakterna på en Cosworth Pectel SQ6M , stift utåt från ECU, två 26-stifts Autosport och en 55-stifts Autosport. Nedan följer vridningssekvensen för de passande Autosport-kontakterna. Om du planerar att göra vackra Instagram-bilder är det dags att planera dina färger. Serviceöglor kan göras på ett parallellt sätt, hållas på plats av 1/8 "stavar. Vi använder 1/8" Aluminium svetsstång för det mesta.


(2) 26 stiftkontakter C1 och C3: Mittkabel: b; Skikt 2 CCW: T, S, a, Z, Y, c; Skikt 3 CW: U, V, W, X, K, L, M, N, P, RA, B; Skikt 4 CCW: J, H, G, F, E, D, C.

(1) 55-stiftsanslutning C2: Mittkabel: 28; Lager 2 CW:27, 35, 36, 29, 21, 20; Skikt 3 CCW: 26, 19, 12, 13, 14, 22, 30, 37, 44, 43, 42, 34; Skikt 4 CW: 25, 33, 41, 48, 49, 50, 51, 45, 38, 31, 23, 15, 8, 7, 6, 5, 11, 18; Skikt 5 CCW: 17, 10, 4, 1, 2, 3, 9, 16, 24, 39, 46, 52, 55, 54, 53, 47, 40, 32.

 

 
Saker blir lite mer komplicerade där det finns interna skarvpunkter i selen, dvs 1 till 2 ledningar eller 1 till 4 ledningar, t.ex. i 5V-försörjning eller digitala / analoga grunder. Skärmade ot vridna par placeras i mitten av selen. Här indikerar de röda punkterna var signalkablarna kommer från 2 och 3-tråds skärmade kablar på kontakt nr 2 på SQ6M.

OBS: Oanvända positioner i selen måste ha kontakterna installerade och använda antingen pluggar eller påfyllningsledningar för att bibehålla tätningsintegriteten. Fyllningstrådar kan användas för att fylla den koncentriska vridningen.
 
Zac Perkins ... Koncentrisk sele konstruktion

 


Koncentrisk vridning av motorsportsele kräver mycket planering när du har olika mätkablar, flera kontakter, påfyllningsledningar, skarvar, serviceöglor etc. Här visar Zac Perkins (zac@motorsportselectronics.com) från Motorsportselektronik hur det ska göras. Kevlar flätad snörning fäster bunten. Zach är en mästare tillverkare och motorsport elektronik specialist. Kolla här för att se hans portfölj . Zac kan nås via hans webbplats (eller e-post) för att planera ditt projekt. BMW och Porsche 911-projekt.
 

Zac gör M1-serie Motec-integration i ett Porsche 911-projekt . En komplett omkoppling av en Porsche 911T av Zac. Zac var Senior Engineering Technician - Special Programs & Motorsport på Faraday Futures (Electric Car), och rådgivande ingenjör för elsystem vid en annan start av elbilar här i Kalifornien samt hade en andra hatt på motorsportselektronik med Tim Whitteridge.
 

Förutom att vinna 2019 Pikes Peak Race to the Clouds med all tillverkning, turboladdare och elektronikintegration, gjorde Motorsports elektronik också detta (ovan) ... Ett komplext lednings- och Motec-system på en period Nissan GTP-bil. Massor av kontakter och många hundra avslutningar. 1000+ hästkrafter vid första start.

 Zac Perkins återupptar och kontaktinformation .
 
Tim Whitteridge

 
Center above, Tim Whitteridge, one of the good guys in Motorsports Electronics,  working on the late Nissan LMP1 car. Tim did some top notch work for us at his previous employer before he joined the Nissan LMP1 effort and went to LeMans. Tim's resume is lengthy and we can vouch for his expertise. Besides his duties as an Electrical/Data Engineer at Magnus Racing  and Dragonspeed he wears a dual hat at Motorsportselectronics.comdoing wiring and systems integration with Motec, Pectel and other systems.
 

He has worked at the highest levels in motorsports. Tim can be contacted at tim@motorsportselectronics.com for your special projects. Tim at Petit LeMans in 2016. Ten 24 Hour Daytonas...does not get any easier.

In Tank Looms


Zach Perkins: "Att bygga en bränslecellsvävstol i tanken. Det är viktigt att använda rätt förnödenheter, särskilt när det gäller etanol eller alkoholbränsle. Bildad här: Deutsch hermetiska bränslesäkra flänsmonterade kontaktdon, Raychem -12 kemikaliebeständiga stövlar, Raychem RW- 200 viton krympning och Resinlab EP1385 epoxi - speciellt formulerad för E85 och alkoholbränslen. Det är alltid bättre att testa kemisk beständighet av vad du sätter i, du är bränsletank INNAN du tuggar upp alla dina bränslepumpar, lyckligtvis med dessa produkter känner jag de är redo för det! Motorsportelektronik .
 
Bindning eller najning av motorsportkabel
 
For Motorsports wiring, where you wish to have a minimum profile lacing cord twisting in the opposite direction from your outermost concentric twist layer,  Kevlar Lace is the preferred product.  It is essentially invisible under the DR-25 after final shrink recovery as it is so thin. Sort of an art-form deal not an aerospace standard.
 

Available in economical, user-friendly, 250 foot spools for $35.00 ($0.14 per foot) from Prowire USA or in large 1800 meter (5905 ft) spools for maximum savings...$0.052 per foot.
 
Aerospace Tying or Lacing


Flätad snörningssnöre används vanligtvis, bunden till de snodda kablarna i motsatt riktning av kabelvridningen, fäst i varje ände med tejp. Det finns ett brett utbud av dessa i nylongarn, polyestergarn, teflongarn, glasgarn och aramidgarn (Kevlar / nomex).

MIL-T-43435B snörningskabel (vänster ovanför): Flätad snörning i nylon som uppfyller specifikationerna MIL-T43435B, typ I, storlek 3, yta B: mikrokristallint vax med smältpunkt över 55 / C ° 130 ° F och icke-flingande egenskaper den är sammansatt för att utveckla utmärkt knutretention, men ger inte användaren en vaxartad känsla. Används för att binda samman ledningsbuntarna. Mindre skrymmande än plastbandslindningar som faktiskt kan klippas i trådar och, när de skärs, lämnar en skarp kant som kan skära dina händer.

MIL-T-43435B snörningssnodd storlek 4, Dacron, 2: a från vänster, finish C

MIL-T-43435B snörning storlek 3, nylon, 3: e från vänster, yta C

MIL-T-43435B snörningstråd (längst till höger ovanför): flätat glasgarn, typ IV, storlek 1, yta D: TFE-fluorkolbeläggning, Svart färg. Bredd (storlek 1) .180 "till .220". Stabil till 427C (800 ° F). Gudebrod .
 

Kontinuerliga öglor med den vaxade MIL-T-43435B snörningskabeln (vänster ovan) ska bindas på ovanstående sätt med kontinuerliga låssömmar. Normalt sätter du bara en omslag och en fyrkantig knut var 6-12 ".
 
Kevlar (Para-Aramid) och Nomex (Aromatisk Polyamid) Flat Flätade Snörband


AA-52084 Snörningssnöre finns i 250 eller 500 yard rullar från leverantörer som Ryan Electronics , Western Filament eller Atkins & Pearce . Tidigare känd som MIL-T-43435 typ V och finns i fyra olika storlekar i naturliga eller svarta ytor. Snörband är lindade i motsatt spiralriktning från det sista övre skiktet vänster koncentriska vridningen. Snörningstekniker beskrivs i denna TE Connectivity Brochure.

Boeing Specifikation Nomex snörtejp ... Kontinuerligt filamentgarn ... Race-Spec

 

 
Dessa är guldstandarden i Nomex snörningstejp. Tillverkad av kontinuerliga trådar enligt CID AA52080-AA52084 (tidigare MIL-T-43435B). Nyckelordet är "garn".

BMS 13-54 Boeing-specifikation Nomex® snörningstejp. Western Filament Inc.
Flat flätad Nomex snörningstejp. Typ III, klass D, finish C, klass I med korsspårare.
Tillgängliga färger: Vit, Svart, Blå, Brun, Grön, Grå, Magenta, Orange, Rosa, Lila, Röd, Gul.

Western Filament Inc. Artikelnummer Bredd tum Tjocklek tum PutUp (yds)
                                   HOF40RTR 0,075 "0,012" 500
Western Filament artikelnummer Bredd tum Tjocklek tum PutUp (yds)
                                   HOF70RTR 0.110 ".014 250


 
Wire Sked 
När du har snörat i ledningsnätet med snygga små fyrkantiga knop, hur sätter du in extra ledningar? Svaret är en trådsked . Observera att alla ledningar är vita, vilket är vanligt i många applikationer. Spec 55-tråd finns i upp till 10 färg- och / eller färgbandskombinationer vilket gör det lättare att hålla reda på saker. Utan lasermärkning av varje tråd kan det vara ett riktigt jobb att spåra problem när alla ledningar är vita. Du kan också märka varje tråd (vi gör) eftersom vi har så många avbrott att det är lätt att tappa spår efter många telefonsamtal.


För din information använder en typisk sen modell Harley-Davidson Touring-cykel cirka 77 olika trådfärger (färg och ränder) i sitt ledningsnät. 100 färg- och färg / randkombinationer avgränsas i dettaGlenair MIL-STD-681 PDF . I rymdapplikationer är kablarna vita och Ultra Vilolet (UV) lasermärkta.
 
Bärbara krymprörs termiska skrivare


 

Du kan emellertid märka varje tråd med 1/8 "3: 1-krympetiketter nära avslutningarna för att hålla koll på saker och använda en mil-spec-tråd i färg. Low-end-krympkrivare kan köpas under $ 100,00 eller så kan du spenderar många tusen dollar på kommersiella enheter. Vi märker alla våra kablar ändå, även med olika färger.

BEE3 + -enhet från K-SUN på bilden ovan är ungefär lika billig som den blir. Listar för cirka 250,00 dollar men säljs för cirka 150,00 dollar eller mindre. skriver ut på 1/8 "(enstaka MIL-SPEC-tråd), 3/16", 1/4 ", 3/8", 1/2 "och upp till 3/4" krympslang. Det skriver också ut etiketter i bredder med 1/6 "(4 mm), 1/4" (6 mm), 3/8 "(9 mm) 1/2" (12 mm) och 3/4 "(18 mm) bredder. Fångsten är att patronerna är dyra. Det finns alltid en fångst. Tillbehör. Konstigt nog 3/8 "

Den lägre prissatta BEE3-enheten kommer endast att skriva ut upp till 3/16 "krympslangar. Bäst få BEE3 +.

Använd antingen KYNAR eller Tyco Raychem RT-375 klar 2: 1 värmekrympning över dina tryckta etiketter
 

Rhino 6000 kommer att skriva ut krympslangar upp till 1 "ID och platta etiketter upp till 1" i bredd. Dessa är mellan 200 och $ 200,00. För märkning av enskilda ledningar går de inte ner till den krympslang på 1/8 tum som BEE3 + gör.
 
 
Produktion krymprörsskrivare Kroy K4350
 
    
 

Om du planerar att göra produktionsarbete är Kroy K4350 en bra satsning ... inom $ 500,00. Du använder krympslangar på 100 till 500 fot. Den har fortfarande de äldre seriella och parallella skrivarportarna så du behöver adaptrar.
 

Fördelen med 4350 är att förbrukningsartiklarna kostar 1/4 av patronens handhållna system ... $ 95,00 för 100 fot om 1/2 "v. $ 35,00 för en 8-fots patron. Du får också mer flexibilitet och alternativ om du gör volymproduktionsarbete. Ovanstående tabell är en riktlinje för bokstäver / logotyphöjder.
 
Svart på svart
 

Alla verkar använda gula krympetiketter med svart bokstäver för att markera motorsportkablar. För ett mer smygande utseende använder vi svarta Autosport-, DTM- och D369-kontakter och svarta etiketter med vit text ... Vi brukar bara göra kontaktnummer med suffixet "S" för sub-sele snarare som stavar alla funktioner som "LAM1", "BRÄNSLEPUMP", "INJ1" osv ...

Att ha 50 eller fler grå kontakter med gula etiketter sticker ut visuellt på motorcyklar där nästan allt är exponerat. Svarta, DTM, DT, D369 och Autosport-kontakter med svarta etiketter och vita bokstäver försvinner mer eller mindre.

Det är lite svårt att hitta alla krympslangstorlekar för att göra svarta etiketter med vita bokstäver för allt.Dasco .
 
 
Avancerad design: TE Connectivity HarnWare / HarnVis & Catia V6

HarnWare version 6 erbjuder 2D- och 3D-modellering av selar. Kompletta bibliotek med alla Raychem TE-komponenter. Licens måste köpas (dongle). Baserat på 32-bitars Microsoft VISIO. HarnWare (2D) och HarnVis (3D) utvecklas och underhålls av  ADE Analysis & Design Engineering LTD .
 

Catia V6 är det avancerade OEM-verktyget. Flyg- och OEM-tillverkare. Sätt överdrivet.

 
Visio Professional 2013 för Motorsport Race-Spec Harness Design och Initial Layout


Ovanstående är ett typiskt Microsoft Visio-diagram för motorsportsledningar och sele design. Vi kan göra en första Visio-ritning av kopplingsschemat, men det hjälper bara i planeringssyfte. Den faktiska selen måste mätas på applikationen med all hårdvara på plats. Det är avgörande att det inte finns några problem med störningar eller störningar och att användbarheten är planerad. Detta görs ofta i Microsoft Visio Professional 2013 . Mall ingår på Visio-länken.

Vanligtvis organiserar du dina ledningar i ett Excel-kalkylblad och vid beräkning av trådlängder måste du lägga till extra längder för att ta hänsyn till koncentrisk vridning, skarvar etc.

I ritningen ovan C2 ECU2 till den första Raychem-start är 6 ". I Excel skulle du lista denna längd som 10" för anslutningar som gjorts där. Nedströms från denna anslutning, lägg bara till brytpunktslängderna och lägg till ytterligare 4 "till 6" beroende på hur långt nedströms du ska tillåta slutlig avslutning.

Grundläggande Visio-handledning .
 

Vi konstruerar också en detaljerad selebeskrivning i ett CAD-program som visar var saker går. Detta sätter allt på ett ark för att undvika att bläddra igenom olika dokument. Massor av detaljer som artikelnummer, trådstorlekar, terminaler, krympverktyg etc. listas alla i ett omfattande kalkylblad.

Ledningar i ovanstående sele är MIL-22759/32 i 16/18/20 och 22 gauge. Deutsch DTM pluggar och behållare använder en mix eller guld- och nickelpläterade stift och hylsor. Deutsch Autosport-kontakter används för SQ6M ECU på denna sele. Olika trådfärger förhindrar förvirring och vi märker också varje tråd. Denna sele har 75 utombordare. SQ6M själv har 107 stift. I fallet med skarvar lämnar vi SQ6M med 129 ledningar.

För planeringsändamål bestämmer vi vilka och hur många ledningar som lämnar selen vid varje brytpunkt och även diametern på gångarna mellan brytpunkterna. Trådbuntdiameter är viktig för att välja rätt diameter på krympslang DR-25. 88 ledningar går ut mot SQ6M i detta fall med tre separata ledningar som går till var och en av Deutsch Autosport-kontakterna. Du måste planera antalet lager i kontravridning så att det övre lagret är CCW.
 


Vi gör fullständig dokumentation i Excel och Pages (Mac) och Word som visar alla komponenter, stift, uttag, skarvpunkter, Raychem-stövlar, trådlängder etc. Dessutom gör vi CAD-ritningar av alla skarvarna eftersom det blir lite förvirrande.
 

Vi använder 4 'x 8' whiteboard för att utforma ledningsnätet. Vi använder 3/4 "självhäftande bindemedelsplattor, plastbindningsomslag, kardborreband och vit tejp för att hålla huvudbältet och kontaktledningarna på plats. Limbeläggningarna kan tas bort eller flyttas utan att skada brädans yta. Inget behov av att byta ut ytan.
 

Vi vrider ledningarna CW och CCW så bra vi kan enligt ovanstående format, men vi stöter alltid på problem med 2-1 och 3-1 skarvar så att vi inte går en extra mil för att sätta i dummy fyllningstrådar för att få 1 -6-12-18 etc lager. Vi gör den koncentriska vridningen och säkrar körningarna med Mil-T-43435B snörningskabel. Vi märker varje tråd med 1/8 "gult krymprör täckt av klart Raychem RT-375 klart krympslang.

Vi lämnar utgångsgrenarna ca 4" längre än nödvändigt och trimmar sedan ledningarna i längd för kontakten. Du kan skjuta etiketterna upp och ner i tråden med lite kraft. Etiketter är nödvändiga för oss eftersom vi ständigt avbryts och hjärnblekningen börjar.

DR-25 1 ", 3/4", 1/2 ", 3/8". 1/4 "och 1/8" används i denna sele. Raychem 202A153, 202A142, 202A132 och 202A111 raka stövlar används med Resintech RT125 epoxi som tätar grenarna som lämnar stövlarna. Raychem ES2000-1, -2 och -3 tätningsledningar som går ut ur DR-25 på grenben till sensorer, brytare, reläer etc. Raychem ATUM används för att täta kontakternas

baksida Raychem DR-25 täcker huvudstammen och grenar. Kontaktdon installeras och förseglas. Varje gren är märkt med anslutningsnummer samt funktion. Kapton tejp täcker exponerade ledningar innan de har Raychem-stövlar krympt. I den här applikationen har vi 49 utombordarkontakter att hålla koll på. Utan dokumentation skulle framtida frågor såväl som nuvarande församling vara mycket svårt.
 

Etiketter på alla kontakter hjälper till att hålla reda på saker. Dokumentation upprätthålls både om den interna och externa strukturen i selen. Pectel SQ6M ECU .
 
Hi-Pot Testing

Hi-Pot-testning används i flyg- och avancerade motorsportkablar för att verifiera kabelhärvans integritet. Varje dålig anslutning, nick i ledningsisolering eller kort kan isoleras och fixeras. Enkla kontinuitetskontroller är OK men är inte idiotsäkra. CH2 avbildad ovan. En PDF-pris kostar för olika kabeltestare.

Hipot-testet är ett icke-förstörande test som bestämmer lämpligheten för elektrisk isolering för den normalt förekommande överspänningsövergången. Detta är ett högspänningstest som appliceras på alla enheter under en viss tid för att säkerställa att isoleringen inte är marginell. En förklaring av Hi-Pot-test erbjuds av Cirris. Cirris CH2 på bilden.
 
 

Hi-Pot CableEye-testare från CAMI Research. PC-baserad dvs mjukvarudriven Hi-Pot-testning gör det mycket enklare att isolera saker.
 
Kabeldragning för bredbandssensor

 

Bosch LSU-4.2 (vänster) eller NTK (höger) bredbandssensorer är vanligtvis gift med sex Ditsch DTM-kontakter. Genom att de är fem trådsensorer använder den sjätte positionen en tätningsplugg. LSU 4.9 är den senaste versionen och är inte kompatibel med 4.2 elektronik. Kabelfärger för de olika sensorerna är som följer:

Bosch LSU-4.2 Typiska DTM-positioner: DTM Terminal 1, Red Wire, WB_Pump; DTM Terminal 2, Black Wire, WB_Cell; DTM-terminal 3, gul tråd, WB_Com; DTM-terminal 4, vit ledning, WB_Htr-; DTM terminal 5, grå tråd, WB Htr +; DTM-terminal 6, tätningsplugg.

Bosch LSU-4.9 Typiska DTM-positioner: DTM-terminal 1, röd ledning, pumpström; DTM-terminal 2, gul ledning, virtuell mark; DTM terminal 3, vit, värmare minus (H-); DTM-terminal 4, grå tråd, värmare VBat (H +); DTM-terminal 5, grön tråd, trimström; DTM-terminal 6, svart ledning, Nernst-spänning. LSU-4.9 Data.

Intressant analys av varför Bosch Widebands misslyckas.

NTK L1H1 Trådfärger: Gul Tråd: Värmare -; Blå: Heater Wire +; Svart: Signaljord; Grå: Nernst Cell Voltage; Vit: jonpumpström.

NTK L2H2 trådfärger (8-stifts Sumitomo H90-kontakt): Stift1: Blå värmare Wire +; Stift 2: Gul: Värmare -; Stift 3: Rc (kal motstånd); Stift 4: Rc 0V; Stift 5: NC; Stift 6: Gray Wire Vs; Stift 7: White Wire Ion Pump; Stift 8: Svart trådsensor 0V.
 L2H2 Cal Resistor som visas ovan mellan stift 3-4 som läses av oem-applikationer eller enheter som Motec PLM. Dessa är individuella för varje sensor. High end ecu som Pectel SQ6M använder inte en Cal Resistor. NTK-sensorer är extremt exakta vid Lambda 1.0 (14.57 AFR) men bör anpassas kalibrerat mellan Lambda 0,75 (10,92 AFR) och Lambda 1,25 (18,21: 1 AFR). Kvävegas kan användas för att testa för Lambda 1.0 (14.57: 1). Kalibreringsdata kan matas in i din ecu. Fri luft har 20,95% syre med en Lambda 1,43 (20.80AFR).

Generellt är NTK-sensorer högre temperaturklassificerade. Vi använder dem före turbo med tryckkompensationstabeller eftersom de under rika förhållanden visar sig rikare under boosttryck och smalare i magra förhållanden under boosttryck. Pectel SQ6 / SQ6M-styrenheter är utformade för NTK-sensorer. NTK-sensorer är toleranta mot blybränslen medan Bosch LSU-4.9 inte är det. Kontaktdon för sensorerna L2H2 LZA-09-E1 finns tillgängliga från Ballenger Motorsports.

Ett annat övervägande är att NTK-sensorerna är ungefär dubbelt så snabba som Bosch 4.2 / 4.9-sensorerna. Oavsett vad någon berättar har svarstiderna för att korrigera injektorns utmatning en latens på 500M upp till 980M, varför du gör steady state stegprovning på en dyno. En snabb "svepning" kan påpeka brister men inte exakt fastställa dem. Basmappningen måste vara korrekt.
 
NTK L2H2 LZA-09-E1 sensorer


Klipp ut och ta bort kontakten med kalibreringsmotstånd. Lämna längre silikonvärmeskida.
 

Täck ledningar med 1/4 "DR-25 som överlappar den långa NTK-silikonvärmemanteln. Krymp DR-25 och försegla båda ändarna med 1" ES2000-1.
 

Värmekrympande 11 mm etikett och tät med RT375 klar. Skjut över 1,5 "ATUM 12-3. Ta bort ledningar, krympstift eller hylsor och sätt in dessa i kontakten. Påfyllningsledning med stift eller uttag för den oanvända stiftet 6. Värmekrymp ATUM 12-3. Slip 2" ATUM 24-6 över sensorn och krympa till DTM-sexkontakten.

När du monterar NGK / NTK lambdasensor med bredband före turbo måste du skapa tryckkompensationstabeller i din ECU. Vi gjorde en mottryck Lambda-kalkylator som visar hur lambda-avläsningen är skev under avgasens mottryck .... Eller helt enkelt ändra ditt mål.
 
NTK ZFAS®-U2
 
NGK Tändstift (NTK) har två familjer med bredbandssensorer, icke-cofired (till vänster) och den nyare co-eldade (ZFAS) till höger) . Båda har fem ledningar och de kan identifieras genom utseende. Den icke co-eldade har en längre del sticker ut från avgasröret och en tunnare kropp. De nyare är billigare och mer robusta och använder avancerad keramik. Det finns CAN-aktiverade sensorer listade i länken. En teknisk PDF om ZFAS beskriver dess monterings- och driftsegenskaper.

NTK-artikelnummer: UAR0004-EE001; NTK-lagernummer 91091.
 
Nya Bosch LSU ADV ... Pre-Turbo Lambda


Ny Bosch Lambda ADV-sensor för pre-turbo-installation. Tidigare LSU 4.2- och 4.9-sensorer kunde inte placeras före turbo.

 
NTK L2H2 Lambda Test Stand Calibration


NTK L2H2 Testställ för sensorlinearisering: Propan med variabel luftavluftning och tre 18 mm x 1,5 portar. Används för att kalibrera två NTK L2H2 Lambda-mätare mot en känd kalibrerad mätare. Flödande kväve ger Lambda 1,0 (14,57: 1 AFR). Fri luft i ena änden av skalan 100% propan i den andra och propan / varierande luftblandningar för däremellan. Vi bränner propan för att inte ventilera oförbränd propan.

Pectel SQ6M-motorstyrenheter har 33 poäng att linjärisera eller kalibrera för var och en av de två NTK-sensorerna. SQ6M har interna NTK-förstärkare och värmekretsar, så inga externa enheter krävs. Alternativt kan du köpa en trumma på $ 1.200,00 testbensin och en flaska Lambda-kalibreringsgas på $ 1200,00 för att testa.

Tänk på att även om NTK-sensorer svarar snabbt, cirka 1,3 MS, måste din bränslekarta vara korrekt eftersom sensortiden i snabbstängda slingor är ett problem. Stegprov på dynamometrar rekommenderas.

Pectel erbjuder specifikt kalibrerade femkabels NTK "Band 10" bredbandssensorer för sina motorstyrsystem som levereras med Deutsch Autosport Connectors.

 
Automotive 30A-reläer

 

 

Vi använder Hella eller Bosch 30 Amp-reläer i våra ledningsnät. Detta är en bildreferens om hur de fungerar.
 
Rostskydd

 

På Bonneville Salt Flats äter saltluften och saltet allt. Inre håligheter i reläer förvandlas till gröna trädgårdar. Startreläer och brytare dör förr eller senare. Kadmiumpläterad hårdvara korroderar snabbt. Batteripolerna och alla exponerade metaller som inte är rostfria eller förkromade börjar sin fula nedstigning till moderjorden från vilken den kom.  Boeshield T-9 är det bästa vi har hittat för att skydda metallytor. WD-40 verkar försvinna efter en tid. Det här stannar kvar.

Saltisolering USA Fluid låter lite som ormolja men det fungerar verkligen. Skyddar allt inklusive generatorer, reläer, brytare och elmotorer.

 
Litteratur  

Motorsporttråd :

Raychem Spec 55 Wire (XLETFE Polymer) Standarden för ledningsdragning för avancerad motorsport.

Mil-STD-861 färgkoder för Mil-Spec-ledningar. 100-tal av möjliga kombinationer. Normalt finns 10 grundfärger tillgängliga. Lägga till en eller flera ränder skiljer saker mer.

Flygplan använder vanligtvis endast "vit" tråd liksom Formula1- och WRC-bilar. De kommer att ha 100% Hi-Pot-testning av selen. Under monteringen kan de placera tillfälliga bandetiketter på ledningarna och montera dem på ett 1: 1 layoutkort. När de väl är förseglade finns inga "färger" synliga ändå. Detta kräver planering och disciplin.

Det är lite lättare att hålla reda på saker på den typiska motorsportnivån med solida och randiga ledningar. Dock,

En Harley-Davidson-ledningsnät kan ha 80 eller fler färgkodade ledningar för att underlätta service. De publicerar de färgkodade kabeldragningsdiagrammen.

Huvudkatalog Raychem Heatshrink Products:

Raychem Heatshrink Products Täcker allt inklusive slangar, alla gjutna former (med mått), verktyg och material

Wire Covering :

DR-25 Heat Shrink Används för att täcka XLETFE-ledningar i ledningsnät. Har ett krympförhållande på 2-1. Enkel vägg. Motorsport std. Gul eller vit bokstäver. Tillgänglig från Prowire USA .

DSG-Canusa Deray V25 ett billigare alternativ till DR-25

Raychem RT-375 Klar värmekrympslang. Använd för att täcka dina gula / svarta värmekrympsetiketter.Finns med foten från Prowire USA.

Kynar Clear Heat Shrink Tubing för att täcka kabel- och kabelvärmekrympningsetiketter. Limfodrad krympslang

:

Raychem ES2000 självhäftande krympning. Halvstyvt krympförhållande 4-1. Tätning av trådövergångar. Dragavlastning.

Tyco_RBK_Dual Wall Självhäftande krympning. Används för att försegla trådövergångar och kontakter. Mindre flexibel än ATUM. Dragavlastning.

Raychem SCL Heat Shrink Används för att försegla former som switchar och reläer i stället för specifika "boot". Limfodrad. 2,5: 1 krympförhållande. Finns i längder på 4 fot från Prowire USA.
 

Tyco ATUM_semi-flexibel limfodrad värmekrympning . Tätning av stövlar och övergångar och former. 3-1 och 4-1 krympförhållande tillgängligt. Här har en tretråds Cherry Hall-sensor 1/4 "DR-25, Resintech RT125-epoxi som tätar DR-25-ändarna och 16 mm ATUM halvflexibelt lim krymper till enheten. Finns i fyra fotlängder från Prowire USA . Sista siffran är Färgkod. Svart är "0" (noll).
 
3-1 Krympförhållande4-1 Krympförhållande
ATUM-3 / 1-0ATUM-4 / 1-0
ATUM-6 / 2-0ATUM-8 / 2-0
ATUM-9 / 3-0ATUM-12 / 3-0
ATUM-12 / 4-0ATUM-16 / 4-0
ATUM-19 / 6-0ATUM-24 / 6-0
ATUM-24 / 8-0ATUM-32 / 8-0
ATUM-40 / 13-0ATUM-52 / 13-0


DSG-Canusa CDR-limfodrad krymprör . 4: 1 krympförhållande. Halvstyv. Mer stel än Tyco ATUM. Skarvtäckning.

DSG-Canusa CPA Limfodrad krymprör . 3: 1 krympförhållande. Anslutningstätning.

Gjutna delar:

Raychem Heatshrink-produkter Täcker allt inklusive slangar, alla gjutna former (med mått), verktyg och material

Raychem gjutna delar värmekrympbara, klister- eller icke-självhäftande, för kabeldragningsövergångar och kontakter.

Hellermann-Tyton gjutna former , värmekrympbara upp till 5-1 förhållandeformer för övergång och anslutningstätning.

Resintech RT125 ledningsnät epoxi.

Gjutna delar (stövlar) Cross Reference Raychem, Hellermann-Tyton etc.


Wire Stripping :

Tyco Wire Stripping Guide

Teledyne Stripall Thermal Stripper

Ideal Wire Processing (Stripper) Catalog

Motorsport Connectors :

Deutsch Autosport (connectors

)

Catalog Deutsch DTM Series Connectors ( thermoplastic ) Sureseal Rubber Connector

Souriau Equivalent parts to Deutsch Autosport

Delphi Metri-Pack GT150 Connectors used för olika sensorer som Cherry Hall etc. (Se Sida 22: Dra till sätet)

Strömbrytare :

ETA 483

Strömbrytare Tyco W23

Strömbrytare Klixon 2TC14 Strömbrytare

Bussman 227 Manuell återställning ATC-

standarder :

NAVAIR Elektriska och elektroniska ledningar för flygplan (över 1000 sidor) 12,8 Mb. Massor av mil-spec referensnummer, data och tekniker.

Kabelsnörningssnörningstekniker

NASA-ledningsdragning och sele-standarder

NASA Bildnormer

IP-skyddsklassificering Förklarar "IP" eller intrångsskyddsklassificering av kontaktdon från vatten, damm osv. Inte en militär specifikation.
 
Ledningsnät från andra världskriget

 
 

Under andra världskriget slog vi ut bombplan och stridsflygplan snabbare än de kunde skjutas ner. Extremt höga besättningsförluster backades upp av ett system för produktion och utbildning som inte sett sedan dess. Kvinnor var en stor del av arbetskraften och dem var mycket duktiga. Efter kriget togs deras jobb bort från dem. Det gick 50% av talangen.
 

Produktion och konstruktion av ledningsnät görs fortfarande i stor utsträckning av kvinnor, vare sig i USA eller någon annanstans. Verkar vara ett egodeal i motorsport för män att vrida och limma motorsport selar ... förmodligen är inte Instragram-ledningsfoton en del av försvarsentreprenörens rutiner. Skulle du ha tålamod?
 
F1 Kabeldragning


Renvale Ltd. (tidigare Tony James Wiring) i Storbritannien är specialist på avancerade motorsportsledningar. Detta är en video av deras arbete för det nu nedlagda USA F1 Team. Låt oss hoppas att de fick betalt. HAAS är igång idag.
 
Prodrive
Production of a World Rally Car Wiring Harness at Prodrive is shown starting at 4:08 in this video. You can see at this level of motorsport they use a large vertical assembly board per aircraft/aerospace use and also use Raychem Spec 55Mx4x4 (450 volt) white wires, not multi-colored wires. All wires are labeled and assembled into Deutsch Autosport connectors. Full Cosworth Pectel electronics and displays are used. Cosworth Multi Function Display.
 
ProjectDC : UK and USA Professional Wiring


 
With clients like Prodrive, Ford Performance, Gulf Racing. and Multimatic Project DC executes projects for clients and providesrace support and maintenance.

Contact Callum Blakemore for your immediate project needs.

Color Coding White Mil-W-22759/44 Wire

  

 
The highest density in a motorsport harness is typically at the ECU Connector where wires are placed one by one. From there they head for connectors or splices and with a hundred or more white 22759/44 wires of various gauges it's easy to lose track save keep doing continuity checks and or strips of tape with notes.

Of course you could print out a label i.e. "C25-4" to denote the connector and pin number for every termination...that's lots of typing and printing.

There are ten base colors for wire (see above). You can use 3-1 shrink tubing, typically 1/16" to 1/8", cut into 3/8" lengths to code the connector number and pin location. As you cut your wires extra long place your color codes at the end of the wire reading towards the ECU.

Brown/Red would be connector 12. Brown/Red/Brown would be connector 12 pin 1. You can buy precut colored coded wire markers (10 colors) fromvarious suppliers.

Motorsports Pectel SQ6 Wiring Example


Här har vi en 88-vägs Cosworth Pectel SQ6-kontakt med serviceöglor vridna precis innan kontaktuttagen. Följ konstruktionen av ett Cosworth Pectel SQ6 ledningsnät .

Det kräver mycket pengar, tid och leveranser. I det här fallet är alla kablarna vita i färg ... Detta gör det mycket svårare att underhålla saker på vägen såväl som konstruktion. Om du märker varje tråd och använder färgkoder är det lättare.

ProwireUSA är en utmärkt källa för dina kabelförsörjningar för dig, det är bara att skriva, eftersom de lagerför allt du behöver och säljer i små mängder. Det är ett bra ställe att hämta din MIL-W-22759/32-kabel och förbrukningsmaterial. De har 140 Mil-Spec trådfärgkombinationer i lager. Snabb service och utmärkta priser.
 
Kostnader: En verklighetskontroll  

Det enkla faktum är att en professionell motorsport ledningsnät kostar mycket pengar. Om det inte är något slags produktionsobjekt, som det aldrig är, kommer dessa att bli dyra oavsett om du gillar det eller inte och en tumregel är att det kommer att kosta så mycket som din motorstyrenhet som du väljer och nästan säkert Mer. En av de människor vi känner spenderar vanligtvis cirka 200 man timmar på att designa och tillverka en anpassad ledningsnät. Om du var en advokat skulle det vara cirka 70 000,00 dollar fakturerbara timmar ... Låg pris för en mekaniker är cirka 50,00 dollar per timme ... det är 10 000,00 dollar.

Även med en föreslagen minimilön på $ 15,00 per timme skulle arbetet ensamt för en 200-timmars plan och byggnad vara $ 3000,00 exklusive delar. Beror på vad du tycker att din röv är värd efter år och års erfarenhet. Arbetar du för minimilön? Förväntar du dig att din sele leverantör gör det? Instagramfoton och ära betalar inte räkningarna, inte heller ett klapp på baksidan. Hobby kontra affärer, den eviga kampen.

Att koppla en komplett tävlingsbil, dvs något som är kortare än F1, WEC eller WRC-komplexitet, kan ta upp till 400 man timmar i planering och utförande.

Det finns flera problem i denna "Time Business":
1. Först: Det finns planering och dokumentation i Excel, Visio och annan stödjande CAD-programvara. Flera veckors arbete med att verifiera alla komponenter, stift, uttag, kablage, etc. för att inte tala om anslutningslogik.
2. För det andra: Det finns beställning och / eller lagring av alla delar.
3. För det tredje: Sedan finns det själva utförandet av selen ... 100 till 200 man timmar.
4. Slutligen: Det är testning och verifiering av selen ... hipot eller enkla kontinuitetskontroller och eller fullständig simulering i en specifik testrigg.

Vad kan du förvänta dig att betala? Bra för en trädgårdssort Mil-Spec förseglad sele som är en halvproduktionsartikel av någon erfaren specialistfigur $ 3000,00 minimum. Normala kostnader ligger i intervallet $ 4,000,00 till $ 6,000,00. För mer komplexa sele som involverar brandväggsskottkontakter och flera underdelar beräknas $ 8 000,00 och uppåt ... En erfaren specialist som har allt i lager och är effektiv i sina produktionsmetoder kan slutföra en komplex sele på 150 timmar. Komplett kabeldragning ... 25 000,00 dollar och uppåt beroende på komplexiteten. F1, WEC, WRC ... fråga inte.

En person som vi kände brukade koppla bort high end från racerfordon där den totala ledningsräkningen ofta var norr om $ 25 000,00 för delar och arbete och han ville inte göra det längre eftersom det var svårt att få betalt för jobbet, för att inte tala om alla rese- och stridskunder. Han skar ner på det arbetet och säljer bara delar idag och hanterar kunder som han kan fakturera och få betalt.

Det är det gamla ordspråket "Time is Money". Lägg till alla timmar i planering, beställning och lagerhållning av delar, köp av verktyg, plus den faktiska tillverkningen och skriv själv en fet check ... Eller låt någon annan göra det. Att låta någon annan göra det innebär att det finns en solid designmall eller att personen kommer att ha tillgång till projektet där det kan planeras och genomföras på plats. Resekostnader kan vara inblandade eftersom fjärrdesign är lite av en risk. Ibland är det bäst att betala och fortsätta med sitt liv.

Vi gör våra egna selar och har i över 30 år eftersom vi har våra projekt internt och inte gillar att springa runt ... och idag är livet mycket mer komplicerat. Tid är pengar som de säger. När det är din tid och pengar bryr folk sig inte och har liten uppskattning för ansträngningen.
 


Sakata Motorsport (1-714-446-9473 1241 N. Patt St., Anaheim, CA, 92801) har tillverkat ledningssatser för Mil-Spec Motorsports på kontraktsbasis under lång tid. Det finns många andra men du kan undersöka dessa. Professionella Motec-tuners som Shane Tecklenburg , Greg Pyles , Electron Speed , Racegrade (Motec East / West) och  Race-Spec,   har ett gott rykte och är väl insatta i sele-konstruktion. UK / USA-baserade dce bygger selar av högsta kvalitet. Det nya företaget Zac Perkins och Tim Whitteridge (tim@motorsportselectronics.com) på Motorsportselectronicsfungerar utmärkt ledningar, ecu-kalibrering och systemintegration med Motec- och Pectel-system.
 För högre elektronik kan du, efter att alla kablarna är klara, räkna med cirka 1 200,00 dollar per dag på platsjusteringsstöd .... Naturligtvis plus kostnader.

Vi byggde en gång ett nytt sele för ett långsiktigt racingprojekt, redo för installation. På grund av orealistiska attityder och ouppskattande mottagare skär vi helt enkelt upp selen och räddade kontakterna. Dyrt lektion.
 
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen